Nem repülnek a H145-ökkel a vizsgálatok lezárultáig, az elhunytak személyéről később nyilatkoznak

Megosztás

Kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában, hősi halált haltak magyar katonák június 21-én. „A magam, a kormány és a Honvédelmi Minisztérium nevében őszinte részvétemet fejezem ki a hozzátartozók felé” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szerdán Horvátországban történt helikopter-balesetet követően, mely két magyar katona életét követelte.

A kiképzés közben lezuhant magyar H145-ös helikopter személyzetének harmadik tagját még keresik. Az elhunyt katonákat a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti.

„A mai nap folyamán az MH Kiss József 86. Helikopterdandár különleges légi repülőosztagának egy Airbus H145-ös helikoptere Horvátország területén lezuhant. A Magyar Honvédség helikopterében három magyar katona, kezelő személyzet tartózkodott. Kettejük kötelességük teljesítése közben, a haza szolgálatában elhunyt. A harmadik katona felkutatása továbbra is zajlik. A magam, a kormány és a Honvédelmi Minisztérium nevében őszinte részvétemet fejezem ki a hozzátartozók felé, akiket értesítettünk” – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy az esemény kivizsgálása folyamatban van. A helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgáló szakértőbizottsága, a horvát vezérkari főnök és az ország politikai vezetésének képviselői is. Továbbá a baleset közép-horvátországi helyszínére tart egy különleges szakértői csoporttal dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. Elhangzott, hogy a horvát és magyar szakértők közösen fogják kivizsgálni az esemény pontos részleteit.

A miniszter elmondta, hogy a vizsgálat után tudnak majd további bejelentéseket tenni arról, hogy pontosan mi történt, illetve az elhunytak személyéről nyilatkozni.

Lapunk úgy tudja, két fiatal tiszt volt a pilóta és egy idősebb katona tartózkodott még a fedélzeten.

„A gyakorlat, amelyben részt vettünk Zadar környékén, a többnemzeti különleges légi kiképzési központ szervezésében valósult meg. Ezen évek óta részt vesz a helikopterdandárunk. A fedélzeten tartózkodók részben nagy tapasztalatú, részben pedig kiképzés alatt álló katonák voltak, akik magashegyi kiképzésben vettek részt” – közölte a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Magyar Honvédség állományában lévő többi, a most balesetet szenvedett H145-ös helikopterhez hasonló gépeket egyelőre nem használják a hivatalos vizsgálatok lezárultáig.

Forrás: honvédelem.hu

Fotó: airbase.blog.hu

Kapcsolódó cikkek