Szolnoki katonákkal zuhant le a helikopter Horvátországban

Megosztás

A Magyar Honvédség 86. Kiss József Helikopterdandár helikoptere zuhant le Horvátországban, mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szerdai helikopter-baleset miatt összehívott sajtótájékoztatón. A balesetben ketten vesztették életüket, harmadik társukat jelenleg is keresik a miniszter szerint.

Egy évek óta rendszeresen megtartott kiképzésen vettek részt a szerencsétlenül járt katonák. A helikopter fedélzetén tapasztalt katonák is voltak, és bár felmerült a kérdés, a miniszter nem erősítette meg azt a feltételezést, mely szerint a gép azért zuhant le, mert beleakadt egy drótkötélbe, miközben a kanyonrepülést gyakorolta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondása szerint magyar szakértők is vizsgálják majd a baleset körülményeit. A honvédelmi miniszter egy horvát-magyar vizsgálóbizottság ülésén vesz részt hamarosan, este várhatóan újabb részleteket közöl majd a balesetről a minisztérium, írta a Telex.hu.

A Blikk szerint két horvát lap is nem hivatalos forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a pilóta nem vette észre egy zipline huzalt, amibe beleakadt a helikopter. A zipline egy olyan, rendszerint rozsdamentes acélból készült drótkötélpálya, amely két magaslat között kifeszítve helyezkedik el, és amelyen a megfelelő szerkezet segítségével átcsúszhatunk egyik pontból a másikba.

A 444.hu azt írta, hogy Mario Banožić horvát védelmi miniszter megerősítette, hogy a három magyar pilóta egy kéthetes gyakorlaton vett részt. Részvétetét fejezte ki az áldozatot családjainak, és azt ígérte, kivizsgálják a baleset körülményeit. A vizsgálatba várhatóan magyar szakemberek is beszállnak.

Elmondták, hogy a baleset nem a repülésre kijelölt zónában történt, hanem a reptérre visszafelé. Miután elterjedt, hogy a balesetet egy olyan zipline-huzal okozhatta, amit a magyar pilóta nem vett észre, most azt mondták, a térképeken minden antennát, szélerőművet vagy hasonló műtárgyat feltüntettek. Többek között ez a huzal és a felette húzódó elektromos vezeték is szerepelt rajta. A harmadik áldozatot továbbra is keresik.

Képünk illusztráció.

Fotó: Czeglédi Zsolt MTI

Kapcsolódó cikkek