Előkerült Farkas Flórián és rögtön a kormányt bírálta

Megosztás

A Népszava tudósítása szerint a nyilvánosságot régóta kerülő Farkas Flórián megjelent Szolnokon, a vármegyeháza dísztermében tartott romaügyi konferencián, ahol ráadásul a kormányt bírálva fel is szólalt. Az előtte felszólalók szerint annyi tisztség, poszt jött létre a romaügy kapcsán, hogy minden szépen és jól alakul. Szerintük.

A Népszava szerint a Roma felzárkózási fórum elnevezésű csütörtöki rendezvényen két helyettes államtitkár is részt vett: Radomszki Lászlóné a Belügyminisztériumtól és Márkus Ferenc, a Miniszterelnökségtől. A házigazda Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés fideszes elnöke volt. A lap megjegyzi: a politikai széljárás változását mutatja, hogy – miközben több roma politikus az emelvényen ült – Farkas Flórián, a kormánypárti Lungo Drom elnöke, volt fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos csak a közönség soraiban kapott helyet, írta a hirklikk.hu a Népszava alapján.

– Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla – mondta felszólalásában a Lungo Drom elnöke, aki külföldről jövő munkavállalók helyett a romák foglalkoztatását látná szívesen.

A Belügyminisztériummal és Sztojka Attila kormánybiztossal szemben Farkas Flórián védelmébe vette az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). Mint ismeretes, a belügyi tárca közel 540 millió forintot követel vissza az ORÖ-től, az összeg jelentős részét az adóhatóság révén indított végrehajtási eljárással próbálja beszedni. Olyan követelésekről van szó, amelyek még a 2019 előtti ciklushoz, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába programhoz és hasonló projektekhez kötődnek. A pénz egy részét az ORÖ korábban már visszafizette, a Belügyminisztérium azonban állítja, hogy az államtól kapott „működési célú támogatásból” ezt nem tehette volna meg.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese alaptalannak tartja a tárca követelését, és egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogvita eldöntésére az adóhatóság nem jogosult, csak a bíróság. Lakatos Oszkár kijelentette: politikai támadásról van szó, amelynek célja, hogy működésképtelenné tegyék a romák országos önkormányzatát.

A Népszava szerint hasonló véleményen lehet Farkas Flórián is, akinek a szolnoki konferencián elhangzott hozzászólásából kiderült: nem érti, ha valóban tartozása volt az ORÖ-nek, akkor miért kapta meg éveken keresztül az állami támogatást. Ebben az esetben – mondta – „hiba van a támogató részéről is”. Nem a rendszert kell megszüntetni, hanem a felelőst kell megtalálni – állapította meg. Óva intett attól, hogy az ORÖ-t csak azért kezdjék el „piszkálni, felszámolni”, hogy „új csírák jöjjenek létre”. Farkas Flórián ezzel feltehetően a Sztojka Attila elnökletével alakult, a kormány támogatását élvező Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) szerepére utalt.

További érdekesség, hogy a konferenciáról beszámolt a Szolnok Tv is, de csak vágóképben mutatták meg Farkast, ám hogy felszólalt volna, már egyáltalán nem említették meg. Így aztán azt sem, amiket mondott.

Pedig igazat szólhatott, hiszen a tévé tudósításában is szerepel, hogy Farkas László, a területi nemzetiségi önkormányzat elnöke kijelenti, csak Tiszaburán 1300 munkaképes korú emberből ezer regisztrált munkanélküli…

Forrás: Hirklikk. hu

Nyitóképünkön: vágókép a Szolnok Tv tudósításából

Kapcsolódó cikkek