Vélhetően áramütés miatt elpusztult egy gólya Zagyvarékason

Megosztás

Zagyvarékason május elején elpusztult egy gólya. A Magyarországon fokozottan védett madár tetemét megtalálva a polgármesteri hivatal azonnal megkereste a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyi csoportját.

Pálinkás Csaba, a szervezet elnöke azt javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi tájegységvezetőjével.

Monoki Ákos azonnal intézkedett és Zvara Gábor szakember meg is vizsgálta a tetemet, keresve annak okát, hogy mi okozhatta a gólya halálát. Annyit sikerült megállapítani a jobb szárnyon talált sérülés áramütés következtében keletkezhetett. Sajnos az sem derült ki, hogy hol történhetett az eset, illetve az sem, hogy honnan származhatott a madár, mert nem volt meggyűrűzve.

Miután áramütésre gyanakodtak és a gólya az egyik villanyoszlop közelében hevert, a nemzeti park felveszi a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, hogy tegyék madárbiztossá ezeket az oszlopokat. A költöző madarak távozását követően, várhatóan ősszel el is végzik ezeket a munkálatokat.

Öröm az ürömben, hogy nem a községháza udvarán fészkelő gólyapár egyike az áldozat, jóllehet a hivatal munkatársai először arra gondoltak, hogy egyikük pusztulhatott el. Ennek kiderítésére a szakember drón segítségével felvételeket készített a fészekről és szerencsére mind a két madár látható volt fentről. Lentről azért nem lehetett az egyik gólyát látni, mert költési időszak lévén a fészek alján ült, ahogy ez a fotókon is jól látszik.

Forrás: Zagyvarékas Község Önkormányzata Facebook

Kapcsolódó cikkek