Mi folyik Zagyvarékason? Borzalmas állapotban vannak a kimentett kutyák

Megosztás

Alig telt el két hónap az évből, de a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékas településről már 13 szerencsétlen sorsú kidobott, megunt, megkínzott, magára hagyott kutya megmentésében vett részt a TISZA Állat- és Természetvédő Egyesület.

Bele sem merünk gondolni, hogy hány szerencsétlen állat lehet még a környéken, akikről nem tud senki, ők pedig nem tudnak segítséget kérni. Jelenleg is több segítségre váró eb van Zagyvarékason utcán és “gazdánál” is, írja az egyesület közösségi oldalán.

Csontsovány, elhanyagolt, beteg és szomorú kutyusok

Ebben az apró faluban csupán pár ezer ember él és számtalan kutya. Az állatvédők szerint az ott élők állattartási kultúrája a még gyerekcipőben jár, erről így írnak: “A probléma nem most kezdődött, hanem visszamenőleg, akár évtizedben is számolhatjuk. Jelenleg az Egyesületünk tagjai, a Zagyvarékasi Hivatal munkatársával együtt folyamatosan próbálnak az aktuális helyzeten változtatni, javítani.”

Az egyesület tagjai rendszeresen járnak Zagyvarékasra, így jól ismerik a környéket: -Sok családot, gyereket kisérnek a saját kutyáik óvodába, iskolába, boltba… Őket lehet az utcán látni a faluban. A kutyabiztos kerítés itt luxus dolognak számít sajnos, rengeteg helyen még egy drót sincs kihúzva a ház köré…. Ezért tudják a gazdás kutyák folyamatosan az utcán követni a gazdikat vagy éppen tüzelési időszakban falkába verődve járni az utcákat.

A szervezet arról is beszámol, miként próbálják felvenni a harcot a felelőtlen gazdikkal. Próbálják átvenni a házi szaporulatokat, a tulajdonosoknak pedig felajánlják a szuka kutyák ingyenes ivartalanítását. A rossz tartási körülmények miatt elkobzott kutyák tulajdonosait pedig az önkormányzat eltiltja a további állattartástól és az eset feljelentést von maga után.

Pár nappal ezelőtt ezt az ártatlan ebet mentették ki a településről – azóta már kórházban van

Azért egy pici jó hírrel is tud szolgálni az alapítvány: -Szerencsére már egyre több állatbarát mer segítséget kérni tőlünk, vagy bejelentést ír a Hivatalnak segítségre szoruló kutyákkal kapcsolatban. Viszont nem tudunk egyik pillanatról a másikra elhelyezni kutyákat, mert Mi is mint minden szervezet Magyarországon teltházzal működünk, de minden esetben próbálunk segíteni, hogy Zagyvarékas is egy, a kutyák számára élhetőbb és jobb hely lehessen.

Időről időre az országos sajtó is felkapja a zagyvarékasi kutyák ügyét. A közelmúltban az állatvédő Wegera György közösségi oldalán tűnt fel Fickó, akinek több centiméter mélyen belenőtt a nyakába a lánc. Borzasztó képsorok.

Ezek az események mind azt támasztják alá, hogy az állatkínzásért járó szankció nem elég elrettentő ahhoz, hogy elvegye az emberek kedvét az állatokkal szemben alkalmazott kegyetlen bánásmódtól.

Kapcsolódó cikkek