Jó híreket vitt a szolnoki Csaba utcaiaknak az alpolgármester, ám a Gyökér utcaiaknak ez nem annyira tetszett

Megosztás

Gyér számú érdeklődő jelent meg azon a lakossági fórumon, amit Molnár Iván szolnoki önkormányzati képviselője tartott szerdán a Hetényi kórház Gergely termében. Ezzel a Fidesz is tartott végre egy lakossági fórumot – mindjárt kettőt is egy időben, mert a Pletykafaluban is volt egy ugyanekkor -, miközben az ellenzék már a kilencediken is túl van. A legfőbb téma leginkább a Csaba és az Alvégi utca forgalma volt.

A fórumon megjelent Fejér Andor is. Az alpolgármester jó hírekkel szolgált a Csaba utcaiaknak, akiknek elegük van az utcában működő cégek telephelyéből. 

Leginkább a postadepó miatt vannak kiakadva. Mióta ez a telephely itt működik, szinte nincs nyugalmuk se éjjel, se nappal. Az utcabeliek azt szorgalmazzák már régóta, hogy nyissák meg az utca végén lévő telket, hogy azon át a Gyökér utcáról járhassanak be a teherautók, ne pedig a Tószegi út felől, végig a Csaba utcán.

Ezzel kapcsolatban a postával Fejér Andor tárgyalt. Az alpolgármester arról számolt be, hogy a posta megkezdte a Gyökér utca felőli megnyitásra az előkészületeket. Ezt két szakaszban tudja megvalósítani: első körben a kamionoknál kisebb járművek közlekedését tudja megoldani a Gyökér út felől. Amikor pedig meg tudják építeni a belső úthálózatot, azt követően a kamionok is ott közlekednek majd. Az út kiépítéséhez azonban idő kell, ám az első szakasz azonban a nyár második felére az ígéretek szerint megvalósul.

Az éjszakai zajok megszűntetésére pedig azonnali intézkedési ígéretet tettek a posta részéről.

A Csabai utcaiakat képviselő hölgy szerint nem hosszú útszakasz megépítéséről lenne szó, tehát eleve úgy kellene azt megépíteni, hogy a kamionok is ott közlekedjenek. 

Fejér Andor erre azt válaszolta, hogy a forgalom döntő részét a kamionoknál kisebb járművek adják, tehát ha az út megépül, már az is kisebb terheléssel jár majd, már ennek is örülni lehet. Neki a posta azt mondta, csak 5-6 kamionról van szó. Bár korábban az alpolgármester a Verseghy útiak problémáját is megpróbálta már kisebbíteni szintén kamionok kapcsán.

A lakók azt is szeretnék, ha zajvédő kerítés lenne a telephelyeken. Illetve azt is szeretnék, ha majd megépül a hátsó, Gyökér út felé kivezető út, akkor az utcában a megállni tilos táblákat levennék. 

Erre úgy reagált Fejér Andor, hogy nem bánná, ha nem egy-két lakó nyilatkozna és jó lenne ismerni az egész közösség véleményét, mert találkozott már olyannal, hogy valaki azt mondja, ő az egész lépcsőházat képviseli, közben meg egy-két ember érdekéről van csak szó.

Erre egy lakos közbevetette, hogy ki kell menni, és bárki megtapasztalhatja, hogy nem lehet megmaradni az udvarukon, annyira zörögnek a raklapokkal és a kézikocsikkal a postánál. Fejér Andor szerint erre kapták az ígéretet, hogy ez meg fog szűnni.

Ráadásul hiába van 30-as tábla, ennél jóval gyorsabban hajtanak a teherautók az utcában. 

Igencsak kevesen voltak a városrészből

Egy Alvégi utcabeli lakos azt panaszolta, hogy a kórházba az összes teherautó-forgalom ezen az úton halad.  Az ő háza 96 éves, nem bírja ezt a terhelést. Azt kérdezte, miért nem lehet az Avar utca felől kinyitni a kaput? Problémájával mindenhonnan elküldték. Azt panaszolta, nem létezik, hogy semmit nem foglalkoznak az emberrel. Ráadásul úgy hallotta, hogy hátul, az erőmű bejáratánál fog haladni még a személyautó-forgalom is, ott fog “becsekkolni” mindenki. Na, az szép lesz, jegyezte meg.

Ezután ismét visszakanyarodtak a Csaba utca problémájára, Az utca első házában lakó hölgy azt kérdezte, számíthat-e segítségre, mert az ő háza van a legrosszabb állapotban, szerinte a megnövekedett forgalom miatt. Mire tetszett gondolni, kérdezte Fejér Andor. A hölgy azt felelte, bármilyen segítséget elfogad. Négy éve vette az ingatlant, a házával addig nem volt gond, amíg a postát el nem kezdték építeni. 

Neki bizonyítani kellene, hogy emiatt rongálódott meg a háza, de statikus erre még nem vállalkozott, hogy ezt leírja és alá is írja. 

Molnár Iván erre azt mondta, az utca állapota a nagyobb forgalom óra romlott. Vagyis ugyanabban a szekérben ülnek, mint a lakók. Ez az önkormányzatnak sem. jó. Erre mondta a lakó, ha az önkormányzat azt elismeri, hogy az út állapota a forgalomtól romlott, akkor annak kimondásában is segíthetne az önkormányzat, hogy a háza is emiatt rongálódott meg. 

Fejér Andor azt mondta, előbb kell egy szakvélemény. A lakó azt mondta, nem érti, miért neki kell az igazát bizonygatni. A biztosító le is írta, hogy 6-os erősségű földrengésnek megfelelő a kára. Csakhogy mivel nem volt földrengés, nem fizet. 

Egy Gyökér utcai lakó azt panaszolta, a Csaba utcaiaknak jó hír, hogy hátul, a Gyökér utca felé megy majd ki a forgalom, igen ám, de ez nem jó a Gyökér utcaiaknak, ahol most is nagy a teherautóforgalom a Stadler, a fémhulladékdepók, a Strabag meg még fél tucat cég miatt. Az itt lakóknak az lenne jó, ha a Kőrösi út végét összekötnék a 4-es elkerülővel, és arról, a Gyökér utca másik, lakatlan vége felől járnának a teherautók. Ehelyett most majd az utca lakott része megkapná azt a pluszterhelést is, amit a posta depó generál..

Meg amúgy is, nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember, és szerinte a volt cukorgyári focipályán keresztül is ki lehetne nyitni a postadepót. Magántulajdon, hangzott a felvetés. Akkor ki kellene sajátítani, replikázott a lakos, amire az volt a reakció, hogy erre nincs pénz. Egy lakos szerint az a helyzet, hogy a Csabai utcai üzemeknek nem ott, hanem az ipari parkban lenne a helyük. 

Szóba került a kerékpárút építése is. A megvalósult szakaszt nagyon dicsérték a lakók, de azt szeretnék, ha az tovább tudna haladni a McHale-ig. Erre tett ígéretet Fejér Andor.

Molnár Iván közölte, hogy bár forrás kevés van, de néhány buszmegállót felújítanak a körzetben. 

Felvetődött a kórház körüli parkolás is, sőt, az is, hogy miért fizetős ott a parkolás. Még a MÁV kórház körül is több a parkolási lehetőség, mint a Hetényinél. Fejér Andor szerint az, ami nincs szabályozva, az irányíthatatlanná válik, és a kórház környéke nem bírná el azt, hogy ingyenes legyen a helyfoglalás. 

Egy lakos szerint létezik megoldás: nem kell mindenhova autóval járni, amivel teljesen egyetértett Fejér Andor.

Kapcsolódó cikkek