Majális az Alföldön: Kecskeméten lazulhatunk, Szolnokon szoronghatunk

Megosztás

A jövőben együttműködik a Szol24 és a kecskeméti KecsUp. Olvasóinkat időről időre tájékoztatjuk majd Bács-Kiskun megye legfontosabb és legérdekesebb történéseiről, szeretnénk megtudni, hogy mi foglalkoztatja a szomszédainkat. Vajon azonosak, vagy éppen teljesen különbözőek a problémáink? Célunk, hogy a szomszédos városokból és a környékbeli településekről információt juttassunk el oda és vissza, hogy az olvasók megismerjék Magyarországot a szabad sajtón keresztül. 

A május a természet ünnepe, melegszik az idő, romantikáznak a szerelmesek és a hosszú tél után mindenki a természetbe menekül. A kereszténység előtti időkben ennek a mesés hónapnak az első napján köszöntötték a tavaszt és üdvözölték a termékenységet. Később a katolikus egyház elvette az élét a pogány ünnepnek és Szent Józsefnek, a munkások védőszentjének emlékét hangsúlyozta május elsején.

A legtöbben ilyenkor mégis a munka ünnepére gondolnak, ugyanis 1890-ben az Egyesült Államokban és több európai országban ezen a napon léptek sztrájkba először a dolgozók azzal a céllal, hogy az addig átlagosan 12-14 órás napi munkaidő helyett bevezessék a 8-10 órát. Az akciót siker koronázta, így ettől a naptól kezdve lett a világot átfogó munkásmozgalom nemzetközi ünnepe május elseje.

A majális jelentősége az utóbbi évtizedekben hatalmas változáson ment keresztül, de az öröm és az igény a kikapcsolódásra megmaradt. Május elsején – szerencsés esetben – már nem a politika dominál, de a nosztalgia és a hamisítatlan vásári hangulat úgy vonzza a tömegeket, mint a virsli a sört.

Kecskeméten szerelemre születhetnek Zoltán Erikával

Idén Kecskeméten is szakítanak a hagyományokkal, de egészen más formában, mint Szolnokon. Akárcsak Szegeden, a szomszédos megyében is megsokszorozzák a programokat, ezúttal két napos majális várja a kicsiket és nagyokat.

Kecskeméten felvonulással és májusfa tánccal indul a nap

A városi majálisnak a Benkó Zoltán Szabadidőközpont ad otthont április 30-án vasárnap 10 órától estig. Május 1-jén, hétfőn szintén egész napos eseményekre készülhetnek a helyiek. A vasárnap inkább a családoknak szól, cirkuszparkkal, gólyalábasokkal és vidámparkkal, de kora este már a felnőttek is tapsolhatnak Zoltán Erikának.

Hétfőn reggel köszöntik a tavaszt felvonulással és májusfa tánccal, ami után sem kapcsolják le a zenét. Déltől estig koncertek adják a talpalávalót, 16 órától fellép KOLLÁNYI ZSUZSI, őt követi KRISZ RUDI, majd CSORDÁS TIBI a Fiesta frontembere.

A rendezvényre való belépés ingyenes, a részletes programot ITT olvashatja.

Szolnokon szigorú szabályokkal vár a játszótér

Idén a szolnokiak kissé keserű szájízzel várják ezt a napot, hiszen a szokásos városi rendezvény elmarad a fás, bokros, madárcsicsergős Tiszaligetben, helyette egy két éve épült közpark Civil Családi Majálisa igyekszik pótolni a pótolhatatlant.

A liget egy csendes, szabadidős tevékenységekre kiválóan alkalmas, tágas terület, nem csoda, hogy negyven éven keresztül itt gyűlt össze a város apraja-nagyja, mintegy 10-15 ezer ember. Nincs titok, csupán a szokás hatalma: céllövölde, vattacukor, színpadi programok, ringlispíl és csapolt sör.

Az idei helyszín, az Ormos Imre Park az ilyenkor szokásos tömeg befogadására nem alkalmas; egyszerre maximum 3 ezer embert tudnak vendégül látni a kerítéssel körbezárt játszótéren. Vajon mi lesz azzal a pár ezer emberrel, aki az egykori Tüdőkórház kerítésén kívül reked? Majd legurít pár sört, odabent úgysem teheti meg.

Hiszen az új majális új szabályokkal is jár, ezúttal nem lehet alkoholt fogyasztani, tilos a dohányzás és a négylábú kedvencünket is otthon kell hagyni. Aki mindezek ellenére szívesen részt venne a kissé merevnek ígérkező eseményen és olyan szerencsés, hogy be is jut a park területére, szerény programokra készülhet.

10 órakor az Alföldi Olajbányász Fúvószenekar nyitja a napot, majd kora délutánig gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket az Ormos Imre Parkban. Lesznek bohócok, kézművel foglalkozás, táncbemutató, mesezenék és interaktív gyerekműsor. A kicsivel idősebbekre is gondoltak, lesz BMX Show, majd egy újabb táncműsor, illetve közös éneklés egy eddig meg nem nevezett kamarakórussal.

A nap sztárfellépője a – már-már szokásos – szolnoki Cozombolis, aki 16:30-kor lép színpadra, majd 17 órakor le is lép onnan és ha kellően felforrt a vérünk, akkor egy Retro DJ segítségével készre főzhetjük a hangulatot. De itt se essünk túlzásokba, mivel délután 6 órakor máris vége szakad ennek a szokatlan napnak.

Akinek esetleg hiányérzete támad a kurta-furcsa majális után, az tegyen egy sétát a csendesen ébredező Tiszaligetben és nosztalgiázzon a  –nem is oly – régi szép időkön.

Kiemelt kép: Szolsport

Kapcsolódó cikkek