Az ellenzék szerint az Ormos park alkalmatlan a városi majálisra

Megosztás

Puccsként emlegette a tervezett “álcivil” majálist Györfi Mihály szolnoki alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, olyan szervezetek rendezik az eseményt, amelyek milliókat nyernek el a várostól, szemben más szervezetekkel. Egyelőre nagy homály fedi az idei szolnoki majálist, annak programjait.

Györfi Mihály szolnoki MSZP-s alpolgármester az esemény helyszínén, az Ormos parkban tartott sajtótájékoztatót. Mint mondta, előzetesen senkit sem tájékoztattak arról, hogy idén elmarad a családi majális a Tiszaligetben, sem az ellenzéki képviselőket, sem a lakosságot. A közgyűlésben puccsszerűen szavaztak róla, hogy nem tartják meg, mert nincs rá 7 millió forintja a városnak.

Az alpolgármester aláhúzta, nagyon sajnálja, hogy olyan álcivil egyesületek, amelyek ezt a rendezvényt fel merték vállalni, egy zárt játszótérre hozzák be az eseményt. Kiemelte, a szolnoki majális évek óta semmilyen politikai szinezettel nem rendelkezett. 

A tiszaligeti majális nemcsak szolnokiaknak jelentett örömteli eseményt, hanem a környező településekről  érkezőknek is, ahonnan szintén sokan látogatták.

Biztos benne, hogy jövőre már ismét a Tiszaligetben rendezik meg a családi eseményt, ha pedig nem kapnak hozzá önkormányzati támogatást, szakszervezetekkel, valódi civilekkel, vállalkozókkal fogják azt megrendezni.

Hangsúlyozta, az idei Ormos parki majálissal az a gond, hogy kerítéssel körülvett zárt térről van szó. Ezzel kapcsolatban kérdések merülnek fel, hogy mennyire jó, ha csak 3-4 ezer ember mehet be a területre. A többiek majd kint kiváncsiskodnak? Mert a megszokott 10-15 ezer ember biztosan nem fog elférni a parkban. Hol lesznek majd vészkijáratok, hiszen csak három kapuja van az 550 millió forintból megépült parknak, abból az egyik egy szűk kiskapu.

Azt a kérdést is feltette, ha megjelenik legalább 3 ezer ember, hol fognak majd parkolni az autóval érkezők? Mert a környező utcákban már így is nagy gondot jelent a parkolás.

Hangsúlyozta, nagyon sajnálja, hogy Szegeddel ellentétben, ahol 4 napon át lesz majális, Szolnokon csak egy civil kavalkádnak nevezhető eseménnyel tudják le ezt az egészet.

Füle István, a szolnoki ellenzék frakcióvezetője, DK-s politikus azt hangoztatta, hogy a történet ott kezdődik, hogy a városi sportcentrum nem kap elég pénzt a Véső utcai strand üzemeltetésére. Ezért komoly megszorítást kell végrehajtania 200 millió forint értékben. Emiatt pedig különböző területeket nem tudnak majd finanszírozni, többek között ilyen kegyvesztett lett a május elsejei program is.

Az ellenzék azt javasolta, az általános tartalék terhére legyen meg a finanszírozás, de ezt elutasította a fideszes többség. 

Ugyanakkor szerinte mindez csak ürügy volt, hiszen a város már korábban egymillió forintot kapott az Ormos parki majálisra. Vagyis ez az egész szándék régóta tudott volt a városvezetés részéről, ám csak a legutóbbi közgyűlésen hozakodtak elő vele.

Annyit még hozzátett Füle István, hogy nemcsak a szórakozni vágyó lakossággal szúrtak ki, hanem a vállalkozókkal is, akik itt kínálhatták volna portékáikat, szolgáltatásaikat.

A majálist három egyesület szervezi, amelyek a Fideszhez köthetők vezetőik révén. Ezek a szervezetek egyenként milliós nagyságrendű támogatást kapnak a várostól, jóval többet, mint a többi civil, akiknek sokszor csak pár tízezres tételekkel kell beérniük.

Nyitóképünkön balról: Györfi Mihály, Füle István és László Norbert, a körzet önkormányzati képviselője

Egy “lehetséges vészkijárat”. Ezen a kamukapun röhögött egy ideig a fél ország. Később átkeresztelték szerelmesek kapujának, ami még így is értelmezhetetlen.

Kapcsolódó cikkek