Panaszok sorát hallhatta volna a polgármester, ha ott lett volna a fórumon

Megosztás

Panaszáradattal találkoztak eddig minden lakossági fórumon a szolnoki ellenzéki képviselők, nem volt ez másként a legutóbbin sem. Ezt a Kodály iskolában tartották csütörtökön este. Annyian mentek el rá, hogy alig fértek be egy osztályterembe. Sokan hosszú panaszlistával érkeztek.

Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester gyorsan kapcsolt az elején, hogy itt nem lehet beszámolót tartani, mert akkor soha nem mennek haza. A lakók már tűkön ültek, hogy elmondhassák panaszaikat. Voltak, akik hosszú listával érkeztek és voltak olyan jogos panaszok is, amiken kínjában csak nevetett az ember. A házigazda Berényi Gábor, a terület képviselője volt.

Egy férfi kezdte, elmondása szerint házuk előtt majdnem kidőlnek a kandeláberek, illetve a járda nagyon rossz állapotban van. Parkolás. Ez több helyen visszatérő gond volt. Az első hozzászóló még azt is felajánlotta, hogy a házuk mögötti területet kitakarítanák, de ki kellene vonni a zöld terület minősítés alól és ott is elférne néhány autó.

Az elvégzett munkák minőségét is sokan panaszolták. Ilyen volt az egyik, hogy a Szántó körúton buszmegállót helyeztek el, ezért áthelyezték a kukatárolót, amit ha esik az eső nem lehet megközelíteni, mert bokáig vízben áll. 

Azt is szóvá tették, hogy az óriásplakátokra kihelyezett lejáratókampányokat nem kellene engedélyezni. Szóvá tették, hogy az önkormányzati ülések döntését nem találják az interneten, nem lehet nyomon követni a témákat.

Valaki azt kifogásolta, hogyan néz ki a Zagyva-parti sétány 5. szám alatti ház. Negyven éve nincs felújítva. Egy gettó, ahogy a panaszos fogalmazott. Egy királyhoz könnyebb bejutni, mint a Szollak vezetőjéhez a panaszokkal kapcsolatban.

Felháborodva közölte a panaszos, hogy nemrég körlevelet kaptak, hogy felmérjék, ki akarja megvenni az önkormányzati lakásokat. Szerinte nem volna szabad eladni ezeket a lakásokat, úgy vélte, azért akarnak túladni rajtuk, hogy ne kelljen felújítania az önkormányzatnak. 

Füle István frakcióvezető erre elmondta, 100 milliót szerettek volna elkülöníteni a felújításokra, de 50 milliót ütemeztek csak be. Ez ugyan évek óta végre elmozdulás a nulláról, viszont egy házra 400-500 milliót kellene költeni. Szerinte rendszerszintű változásra volna szükség. Úgy vélte, egy alapot kellene létrehozni, amiből támogatást tudna adni a város a felújításokhoz.

Az említett 50 millió forintra hívta fel a figyelmet  Györfi Mihály a Szolnok Tv vonatkozásában. Míg az önkormányzati lakásfelújításokra tehát 50 milliót szánnak, addig a tévé költségvetése 143 millió, mégis, arra nem voltak képesek, hogy elmenjenek a lakossági fórumra forgatni.

Közölte, azt is meg kellene nézni, hogy kiknek adják ki ezeket a lakásokat, mert a Bercsényi utca 32-ben egy napot nem bírt ki az új ajtó, és az új kapucsengőt is se perc alatt lerúgták.  

Hozzátette, a hatalmas érdeklődés láttán legközelebb meg fogják hívni a polgármestert a lakossági fórumra, szembesüljön csak maga a problémákkal.

Többen is szóvá tették, hogy a Kodály iskola környékén nem lehet parkolni. Van, aki furgonjával úgy parkol a gyalogátkelőhely mellett, hogy belóg az útra, kilátni tőle lehetetlen. A rendőrök, közterületfelügyelők munkáját elégtelennek vélték. Az iskola előtt hatalmas a járda, ki lehetne valahogy ott parkolókat alakítani. A mindenhol parkoló autóktól nem lehet közlekedni biztonságosan. Valaki azt hallotta, hogy a Thököly-Pozsonyi közötti szakaszon állítólag nem lesz leállósáv. Ha ez megvalósul., akkor a környéken még katasztrófálisabb lesz a parkolás. Rengeteg az új építésű ház, társasház, de nincs hozzájuk parkoló. 

Felvetődött, hogy a Kassai út koszos, rendszeresen söpörhetnék. A rossz, süppedékes járdákra is sokan panaszkodtak, ha esik az eső, hatalmas méretű pocsolyák alakulnak ki. 

Többen is a házak tetejét ellepő antennaerdőre panaszkodtak, hogy azok szerintük egészségkárosodást okoznak.

Azt is szóvá tették, hogy jó, hogy vannak szabadtéri kondiparkok, de miért nem épülnek idősebbeknek fitneszparkok? Sőt, a fiataloknak sincs hol beszélgetni, csak kicsiknek épülnek játszóterek, nincsen számukra közösségi tér. 

Egy ponton a lakók szinte egymást sürgették, hogy gyorsabban mondják el panaszaikat, mert ők is sorra szeretnének kerülni. 

Egy szerencsésen szóhoz jutott elpanaszolta, hogy csak a városközpont a virágos, amúgy pedig máshol nincs virág. Régen rengeteg virág volt, sőt, pad is, most sehol nem lehet leülni, beszélgetni. Nyáron megvárják, míg térdig ér a dudva, akkor vágják csak le, a levágott növényzet beteríti a járdákat.. A város szemetes, minden második üzlethelyiség üresen kong. 

A Szántó körúton a körforgalomnál korlátot szeretnének, mert a Kassai iskola felé egy szakaszon a járda nagyon keskeny és veszélyes a közvetlen mellette elhaladó járművek miatt.

Felvetődött, ha már jelentős szemétdíjat fizetnek, miért nem takarítja ki rendszeresen a szolgáltató a kukákat. A környéken hemzsegnek a patkányok, imádják többek között a koszos kukákat. 

A buszmegállók huzatosak, nincs rajtuk üveg. A megállókban nem lehet elolvasni a menetrendet, olyan kicsi betűk és számok vannak, illetve világos sárgával írták ki a járatokat. 

A Gerle úton ingyenes a parkolás, ezért nagyon sok az autó ott. Az ott lakók hazaérve már nem tudnak hol megállni. Van olyan autó, ami évek óta nem mozdult el. Borda Zoltán képviselő elmondta, most már van lehetőség a rendszámos autókat is elszállíttatni. A járda egy helyen meg van süllyedve, folyik be a ház alá az esővíz. A csatornában nem folyik el a víz. A szippantósok azt mondták, nem érdemes kitisztítani, mert a fő ágból még jobban arra folyna vissza a víz. Sok év alatt semmi intézkedés nem történt a területen, a képviselők csak egymást váltották.

Nagyon sokan voltak, nagyon sok panasszal

Egy felszólaló szeretné, ha a 23-as buszjárat 13.05 és 14-05-ös járatát visszaállítanák. A zöldterületeken a kutyások nem ügyelnek  higiéniára, a kutyák szerteszéjjel piszkolnak. Több helyen is kivágtak nagy fákat, de a tövük még mindig ott van. A Glykais és a Kassai út közötti részen a lakók kaptak egy padot, de pont oda tudták tenni, ahol esőben megáll a víz, lábat lehetne mosni. 

A legnagyobb elképedést egy Pozsonyi utcai lakó panasza váltotta ki. A lakó elmondta, hogy kábelfektetés után leaszfaltozták a vízelvezetőt. Azóta folyamatosan ázik a vályogházuk, mert alájuk folyik az esővíz. Írtak a hivatalnak, azt írták vissza 2022 nyarán, hogy még nyomoznak, hova tűnt a folyóka! 

A problémát 2021-ben jelezték először, azóta nem történt semmi, a ház alapja pedig tönkremegy. Gondjukkall eddig nem értek rá az önkormányzatnál foglalkozni, azt mondták, legyenek türelemmel!

Egy lakó azt mondta, hogy a Kassai út 66. előtt a lépcsőházba esőben nem lehet bemenni, akkor tócsa van ott. Beszóltak az önkormányzatnak, ki is mentek és megcsinálták a 64. és a 68. előtt a járdát!  Ez óriási derültséget váltott ki a jelenlévőkből. Valaki erre a maga történetét mondta el, miszerint kimentek kicserélni a házuk környékén a közvilágítási oszlopot, de kiderült, egy másikat kellett volna kiásni és kicserélni!

Egy Egyetértés utcai lakó azt mondta, hogy az utcát menekülőútnak használják a Széchenyire közlekedők. az autók száguldoznak, pedig 30 kilométeres tábla van kitéve, de jellemző, hogy valaki hozzáfestett még egy nullát, holott még fekvőrendőr is van az utcában. Volt forgalomszámlálás is, egy nap 1800 autót számoltak ott meg. Nehezíti a helyzetet, hogy mindkét oldalon kerékpársáv van felfestve. 

A lakó hozzátette, hogy Szolnok valóban a vizek városa, amikor kiönt a Széchenyi aluljáró, akkor az utcába betör a víz, a házak vízben úsznak. Az utcát felújították, ami azt jelentette, hogy megemelték az útburkolatot, így a víz a házak felé folyik. 

Valaki szerint sűrűbben is lehetne lakossági fórum, erre tett ígéretet Berényi Gábor. Györfi Mihály ezzel kapcsolatban szomorúan tette szóvá, hogy ki akarták velük fizettetni a terembérletet, holott ezt csak kampányidőszakban lehet megtenni.

Nyitóképünkön: Borda Zoltán, Györfi Mihály, Berényi Gábor és dr. Füle István (balról)

Kapcsolódó cikkek