Lakossági fórumon olvastak be a polgármesternek és a körzeti képviselőnek

Megosztás

Igencsak a pad alá bújtak volna szégyenükben Tasnádi Zoltán és Szalay Ferenc azon a lakossági fórumon, amit csütörtökön este tartottak a szolnoki Piros iskolában a Széchenyi lakótelepen. A lakosok egy órán át sorolták a sérelmeiket, amikkel az állítólagos eredményekre oly büszke fideszesek nem dicsekednének.

Lakossági fórumot tartott az ellenzék négy közgyűlési tagja csütörtökön a szolnoki Széchenyi lakótelepi Piros iskolában. Jelen volt Borda Zoltán képviselő, Tóth Áron bizottsági tag, az LMP megyei elnöke, Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester és Füle István frakcióvezető, a DK helyi politikusa.

Elöljáróban Tóth Áron beszélt arról, hogy miket is kellene megoldani a Széchenyi adott körzetében. Egyebek mellett megemlítette a parkolóhelyek, a panelprogram hiányát. Hangsúlyozta, hogy biztosítnai kell, hogy lehetőleg mindenki találjon kocsijának parkolóhelyet és ne a gyepen vagy a járdán álljanak meg. Szorgalmazta, hogy a város biztosítsa a szigeteléshez szükséges önerőt, ezzel is támogatva a lakosságot. Visszatérő problémának tartja az utak és járdák rossz állapotát. Virágosítási programot is szeretne indítani.

Füle István nem adott bizakodásra okot a város költségvetésével kapcsolatban

Füle István, a költségvetési bizottság elnöke, frakcióvezető elmondta, hogy Szolno pénzügyi gondokkal küzd. A város költségvetése 40 milliárd forint, ebből 24 a város üzemeltetése, fenntartása. A baj az, hogy a maradék 16 milliárd korábban 25-30 milliárd körül volt. Ez azért fontos, mert azt is jelenti, hogy jelenleg nincs a városban fejlesztésre pénz. Kiemelte, hogy nincs pénz a buszközlekedés finanszírozására. A város több mint 1 milliárd forinttal adós az üzemeltetőnek. Tetézi a bajt, hogy a költségvetés eleve mínusz 2,3 milliárd forint hiánnyal indul. 

Borda Zoltán felszólalásában tudatosította a fórum vendégeivel, hogy nagyon sokszor azt érzi, hogy a fideszes városvezetés igyekszik őt lassítani, akadályozni a képviselői munkájában, amit a közgyűléseken és egyéb módon is igyekszik szóvá tenni.

Györfi Mihály kifejtette, bízik benne, hogy a város egyszer valóban a Tisza fővárosa lesz és ezt nem csak papíron olvashatjuk majd, hanem társadalmi elégedettség szintjén is mérhetővé válik.  

Kijelentette, hogy Szolnokot is fel kell készíteni a jövőre és a távhő helyett a geotermikus energiafelhasználás felé kell fordulni, hiszen ez az energia itt van Szolnok ”alatt”, ezt a lehetőséget ki kell használni.

Fontosnak tartotta, hogy Szolnok még tisztább, még zöldebb és még virágosabb legyen.

Kissé nehezen indult be ezt követően a lakossági hozzászólás, de amikor “belemelegedtek”, akkor igencsak odamondtak a jelenlegi fideszes képviselőnek, Tasnádi Zoltánnak, akit nem is látnak a területen, illetve Szalay Ferenc polgármesternek.

Többen kifogásolták a közvilágítás minőségét. Szerintük nem is lehet látni ezeknek a lámpáknak a fényénél. Az utak állapota borzalmas. Egy lakos méterre pontosan elmondta, hol van olyan aknafedél, ami jelentős veszélyeket rejt magában.

Többen panaszolták, hogy az Orosz György 9-11. előtt borzalmas állapotok uralkodnak. Még aláírást is gyűjtöttek, mégsincs itt semmi elmozdulás. Parkolóhely nincs, pedig számtalan helyen lehetne kialakítani, de

hiába régóta polgármester Szalay, ezekre a gondokra nem fordít elegendő figyelmet.

Azt is megígérte, hogy új buszok érkeznek majd. Most hol vannak ezek, tették fel a kérdést. 

Györfi Mihály elmondta, hogy 40-nél is több olyan autót találtak csak a Széchenyin, amelyik szemmel láthatóan évek óta nem mozdultak el. A tulajdonosaiknak hamarosan felszólítást küldenek, ha nem állnak arrébb, elszállítják az autókat. 

Többen is kifogásolták, hogy a zebráknál a zöld kis ideig biztosítja az átkelést, sokan nem is érnek át időben, főleg idősek, mozgássérültek. Ezt semmi sem indokolja.

Szóvá tették, hogy a városrész rettenetesen szemetes, erre elhangzott, érthetetlen, hogy minek állnak közterület-felügyelők folyamatosan a Kossuth téren, amikor a városban bőven lenne dolguk.

Györfi Mihály szerint nincs a városban olyan hivatalos személy, akinek az lenne a feladata, hogy végigmenjen rajta, és megnézze többek között, hogy biztonságos-e a közlekedés, beleértve ebbe a közvilágítás minőségét.

Minek fizetjük a városüzemeltetést, ha ezt sem tudják megtenni?

Szorgalmazta, hogy a tömegközlekedésen javítani kell, több járatnak kellene biztosítani az átszállás nélküli közlekedést a városrészek között. A buszpark állapota rettenetes.

Györfi Mihály felírta a táblára a telefonszámát, amin kereshetik az észrevételekkel

Sürgette a Csáklya utcai híd megépítését.

A lakosok szóvá tették, hogy napelemekkel meg lehetne oldani például a lakóházakban a belső világítást. Sok helyen ki vannak kapcsolva a lámpák a rezsicsökkentés miatt. 

Azt is felvetették, hogy termálvízzel lehetne rásegíteni a fűtési rendszerre, hiszen Szolnok alatt jelentős a termálvízkészlet. Ennek eredményeként lehetne csökkenteni a költségeket.

Valaki kijelentette, változás kellene végre, mert Szalay Ferenc 16 éve polgármester, de ma nem működik a város. 

Azt is követelték, hogy a vízműveket ne adja át a város az államnak, hiszen ezzel az önkormányzatiság csorbul. Lassan nincs már miért az önkormányzatot fenntartani, mert már alig van a kezében valami. 

A fórum késő este, sötétben ért véget, és a tudósító csak annyit tesz hozzá. hogy a Piros iskolától az aluljáróig szinte teljes sötétségben hagyta el a lakótelepet kerékpárján, merthogy

a bicikliút mellett NINCS közvilágítás. Teljes sötétség uralkodik az aszfaltcsíkon, ami nemcsak baleset-, de életveszélyes is.

De hogy erről sem tudnak a nagyon büszke fideszesek, az eléggé furcsa.

Kapcsolódó cikkek