LMP: A NER miatt veszélyben van a balatonaligai magaspart

Megosztás

A balatonaligai magaspart nyolc millió éve áll, egy ikonikus képződmény a Balaton-medencéjében amely meghatározza a tájképet, ráadásul egy fontos élőhely is, azonban a NER miatt most veszélybe került, hiszen a kormányhoz közeli oligarchák próbálják mindezt beépíteni és tönkretenni – mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Szendefy Mária az LMP – Magyarország Zöld Pártjának elnökségi tagja, és egyben Somogy megyei elnöke.

Korábban szállodát terveztek, ami lekerült a napirendről, azonban a beruházó ezúttal egy társasház komplexumot próbál építeni a magaspartra, több, mint száz lakással és parkolóval, húsz méteres épületekkel.

Ez egyfelől veszélyezteti a magaspartot, másfelől tönkreteszi a tó panorámáját. Már a bíróság is kimondta, hogy mindez veszélyezteti a magaspartot, a pécsi törvényszék pedig indokoltnak látta a beruházás felfüggesztését, hiszen közérdeket sértenek azzal, ha károsítják a magaspartot és környékét. Az LMP azonban nem érti, hogy a kormány és Aliga polgármestere miért a magánérdeket helyezi előtérbe a közérdekek helyett.

A zöldek szerint igenis egyeztetni kell a civilekkel és a nyaraló tulajdonosokkal egy-egy ilyen beruházás előtt. Szendefy hozzátette, a pécsi törvényszék ítélete pozitívum, de ez csak egy időszakos védelem, nem lehet hátra dőlni, ezért az LMP több lépést is kezdeményez az ügyben. Többek között az alapvető jogok biztosához fordulnak, ezen kívül a természetvédelmi törvény alapján kezdeményeznek egy helyi törvénynél erősebb, országos szintű védelmet a magaspart védelmére. Újra benyújtják azt a határozati javaslatukat, ami eltörölné a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházási státuszt az ilyen, és hasonló beruházásoknál, hiszen ez nem közérdek, hanem színtiszta magánérdek. Ezen kívül az LMP ott lesz Aligán, és minden lehetséges eszközzel akadályozni fogják az ilyen rémálmok megvalósulását.

Kép: A társasházak a tó felől nézve – látványterv, Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook

Kapcsolódó cikkek