Csúsztak a járdafelújítások Túrkevén, a lakosság megértését kéri a polgármester

Megosztás

Túrkevén nagyon rossz állapotban vannak a város utcáinak közútjai, de a szerény összegből, amit normatívaként az állam biztosít út- és járdakezelésre, csak az utak állapotának javítására futja.

Mindez azt eredményezte, hogy jelenleg járdák építéséhez, javításához a város csak azokon a helyszíneken fogott hozzá, amelyek magáningatlanokkal nem érintettek és alapvetően önkormányzati feladat azok állapotának fenntartása.

Emiatt továbbra is a magántulajdonban lévő ingatlanok tulajdonosai felelősek az ingatlanok előtti járdák állapotának biztosításáért. Néhány esetekben az önkormányzat szociális rászorultság esetén, vagy érdemi lakossági teherviselés (ha maga is részt vesz a költségek viselésében) esetén ehhez nyújt segítséget a jövőben is.

Sallai R. Benedek polgármester most arról számolt be, hogy 2023. elején négy helyszínen vállalt fel ilyen feladatot a város.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ehhez a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya nyújt pénzügyi támogatást, amit múlt év december 31-ig meg kellett volna valósítani.

Örömükre a kormányhivatal hozzájárult ahhoz, hogy két hónappal kitolják a megvalósítás határidejét, ennek köszönhetően 600 m2 felületen (kb. 500 méter hosszan, 1,2 m szélességben) járdák újulhatnak meg az alábbi helyszíneken:

  • – Mátyás kir. út és Petőfi tér (Oroszlán Vendéglő környezete);
  • – Pásztói út és Bojtor út (izraelita temető környezete);
  • – Túrkeddi út;
  • – Herman Ottó téren új járda létesül;
  • – Porabka út.

Itt voltak olyan állapotban járdák, amelyek állapota, vagy azok teljes hiánya már jó ideje kritikákra adott okot.

A polgármester közölte, tisztában van vele, hogy sok más helyszínen is indokolt a járdák felújítása, és mindent el fog követni, hogy más helyeken is helytálljanak, de elsősorban az úttestekre koncentrálnak, mert ott még nagyobb az elmaradás.

A lakosság megértését kérte, egy ciklus alatt több ciklus elmaradását nem lehet maradéktalanul teljesíteni. Havi kb. 450 m2 kátyúzás továbbra is menni fog. Az idei év első pár hónapjának célterületei már foglaltak és csak sorjában tudnak haladni.

Nyitókép: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek