Még az is lehet, hogy a jászberényi Malom-projekt dugába dől

Megosztás

Hiábavaló lehet az egymilliárdos megyei támogatás biztosítása, lehet, hogy mégsem lesz semmi a jászberényi Malom-projektből. Mint ismert, Jászberényben az önkormányzat felmondta a szerződést a kivitelezővel, pert indított ellene, de közben vissza kellett a városnak fizetni az állami támogatást. A megye azonban vállalta, hogy 1 milliárdot beletol a projektbe, aminek hasznosítását az eredetihez képest már módosították.

Ma ugyanis Budai Lóránt jászberényi polgármester és alpolgármestere, Balogh Béla megbeszélést folytatott a projekt állásáról a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnökségével, vagyis Hubai Imre elnökkel és alelnökével, Borbás Zoltánnal. A megbeszélésen jelen volt Pós János, a térség országgyűlési képviselője, aki jegyzőkönyvszerűen számolt be közösségi oldalán a történésekről.

Az egyeztetésről a legfontosabbakat szó szerint idézte.

Borbás Zoltán alelnök:
„2022. május 30-án kelt jegyzőkönyv szerint a Jászberényi önkormányzat vállalta:
– Az ingatlan alkalmassá tételét a pályázati feltételekre, az építési napló lezárását;
– Új funkció (Zeneiskola) meghatározását;
– Új tervek elkészítését, projektterv, üzleti terv kidolgozását;
– Az ingatlan állagmegóvását;
– A szükséges önerő biztosítását a jászberényi önkormányzat részéről.
Bár a helyi képviselő-testület 2022. augusztus 18-án határozatba is foglalta a vállalásokat, ezek az önként vállalt feladatok jelentős részben a mai napig nem teljesültek (tervdokumentáció nem készült el, az ingatlan pusztul, a szükséges önerő nem áll rendelkezésre.”

Balogh Béla alpolgármester kijelentette, hogy a 2023-as évben 3.8 milliárd forint helyi adóbevétellel számolnak.

Továbbá Balogh Béla kijelentette, hogy:
„A megyei 1 milliárd forint támogatás mellett a Malom-projekt befejezése  a város részéről nem vállalható. Alpolgármester úr a folytatás lehetőségét abban határozta meg, hogy a megye emelje a támogatás mértékét.”

Borbás Zoltán alelnök kifejtette, hogy a korábban vállalt feltételekkel a megye továbbra is kész befejezni a projektet. Ettől eltérni nem lehetséges, mert az a többi település kárára történne, súlyosan veszélyeztetve a TOP Plusz program sikeres megyei végrehajtását.

Budai Lóránt polgármester arra tett ígéretet, hogy márciusi 1-ig dönteni fognak a projekt folyatásról vagy az esetleges elállásról.

Ennyi a beszámoló. Pócs hozzátette, a maga részéről bízik a testület pozitív döntésében, hiszen szerinte a kormány egyedülálló módon nyújtott/kínált erre a projektre egyszer 800 millió, most pedig 1 milliárd forint támogatást.

Megjegyezte, közös érdek, hogy város központjában lévő rom megújuljon, és közel 100 gyermeknek méltó oktatási és kulturális központot biztosítson.

Pócs bejegyzéséhez hozzászólt Mészáros Márta is. Ő az a tankerületi helyettes vezető, aki részt vett az időközi választáson indult Besenyi Orsolya polgármesterjelölt kampányában, amit teljes mértékben a Fidesz támogatott (pénzelt). 

Mészáros Márta volt az is, aki Póccsal egyetemben gyaníthatóan közterületi rongálásban vett részt Jánoshidán az országgyűlési  választás előtt. Az ottani polgármester akkor megjegyezte, a Mészárosné szájából elhangzott kifejezések megerősítették abban a véleményében, hogy “aki ilyen hangnemben, stílusban beszél egy másik emberrel, az nemcsak a tankerület szakmai igazgatóhelyettesi, hanem pedagógusi munkára is alkalmatlan”.

Az esetről a Magyar Narancs számolt be.

Nos, Mészárosné Póccsal ellentétben most azt közölte, hogy a zeneiskolában jelenleg 273 gyerek tanul zenét. Szerinte a körülmények 1972 óta szinte semmit nem változtak.

Megjegyezte még, hogy mélységesen elszomorítja, hogy 2020–ban az EGYMI felújítására kapott 180 millió forint célzott hitel lehetőség visszautasítása után a zeneiskola megújulása is az ígéretek, egyeztetések, az iskola és a fenntartó részéről történt előkészítés ellenére meghiúsulni látszik. Mészárosné a saját közösségi oldalán is folytatta a replikát, nem értve, hogy mi változott (talán azt a körülményt figyelmen kívül hagyta, hogy a tavalyi árak már nem mérvadóak egy mai beruházáshoz, illetve a rezsiköltségek azóta alaposan terhelik az önkormányzat számláját… – a szerk.).

Mint ismert, a közelmúltban nagy port kavart, hogy tankerületi vezetők összesen 110 millió forint jutalmat vettek fel, ami azt is jelenti, hogy van itt pénz, csak jól kell(ene) csoportosítani. Ebben a kérdésben akkor azonban Mészárosné nem nyilvánult meg…

Forrás és fotó: Pócs János Facebook

Kapcsolódó cikkek