Alanyi jogon járjon a nagyobb összegű Bursa Hungarica, ezt javasolja a Szolnoki Többség

Megosztás

Mérje fel és fontolja meg a szolnoki közgyűlés, hogy több támogatást, azaz Bursa Hungaricát adjon ráadásul alanyi jogon a szolnoki egyetemistáknak. Ezt javasolja a Szolnoki Többség frakció.

Berényi Gábor képviselő szerint a hátrányos helyzetűeknek eddig adott 10-15 ezer forint immár elinflálódott, ideje lenne megemelni ezt a keretet. Jelenleg 60-70 hallgató kapt ilyen támogatást, amit felül kellene vizsgálni, hiszen immáron jóval többe kerül az élet. A családoknak pedig jelentős többletterhet jelent csemetéjük egyetemi tanulmányainak finanszírozása. Szerinte a jogosultak körét is át kellene tekinteni.

Erről már Tóth Áron bizottsági tag mondta el véleményét. Mint mondta, Szolnok valamivel több mint 7 milliót szán erre a fajta támogatásra. Mivel önkormányzati hatáskörről van szó, ezért azt javasolják, hogy a 10-15 ezer forintot mindenképpen emelni kellene az infláció elszabadulása miatt. Illetve a feltételrendszert is át kellene szabni, hogy a magasabb jövedelmi kategóriába eső családok is részesülhessenek a támogatásból.

Szerinte meg kellene vizsgálni, mennyi szolnoki végez felsőfokú tanulmányokat és mibe kerülne az önkormányzatnak, ha mindenkinek alanyi jogon járna az ösztöndíj. Ez a tanulmányukat követően esetleg növelné a visszacsábító erőt is, és a fiatalok a városban kamatoztatnák megszerzett tudásukat.

Képünkön Tóth Áron (balra) és Berényi Gábor

Kapcsolódó cikkek