Györfi Mihály: Az igazgató urat kellene megkérdezni, hogy miért nem volt elég 8 milliárd forint a színház felújítására

Megosztás

Szolnokon szeptember végén döntött úgy a közgyűlés, hogy a növekvő rezsiárak miatt ideiglenesen bezárnak számos intézményt. Többek között bezár a Szigligeti Színház, a Véső úti Strand és a Reptár, de még a polgármester szívének oly kedves Sportcsarnok is csak a bajnoki mérkőzések piros betűs napjain fog kinyitni.

Mit tehet ilyen esetben egy ellenzéki képviselő? Támogassa szavazatával azokat a szankciókat, melyek az itt élők kényelmét és érdekeit nyirbálja, de az önkormányzat terheit megkönnyíti. Vagy mondjon nemet, ezzel mintegy elutasítva azt a brüsszelező lavinát, ami megindult az elmúlt egy hónapban fideszes oldalról.

A Szolnokon bevezetett megszorításokat az ellenzék tagjainak többsége nem szavazta meg, csupán ketten nyomták meg az „igen” gombot, Berényi Gábor jobbikos képviselő és Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester.

Az vezérelt, hogy a jelentős részben a Fidesz-kormány által okozott válsághelyzetben minden munkahelyet és fizetést megmentsünk. Baloldali vagyok, számomra az emberek megélhetése a legfontosabb. Ha a szolnoki megszorítások elbocsátásokkal vagy fizetéscsökkentéssel jártak volna, akkor egyértelmű, hogy nem támogatom azokat.

-mondta Györfi Mihály arra a kérdésünkre, hogy miért tette le a voksát az intézmények átmeneti lelakatolása mellett.

A bevezetett megszorítások közül talán a piac vasárnapi és hétfői bezárása váltotta ki a legnagyobb nemtetszést a szolnokiak körében, hiszen ez az „épület” és a kofák jelenléte látszólag kevés energiát igényel. Akkor mégis mi indokolta ezt a lépést?- érdeklődtünk a humán területért felelős alpolgármesternél.

-Ez a helyzet nekem sem tetszik, harcoltam is a piacért -mondta a politikus. – Ennek az eredménye, hogy a módosító javaslatomra ünnepnapokon is nyitva lesznek. Amely üzlet kívülről üzemeltethető, azok saját felelősségre is nyitva lehetnek.

Györfi elmondta, hogy hiába lett energiatakarékos a világítás, a villanyszámla így is ötszörösére nőtt és a fűtés is óriási összegbe kerül. A fedett külső területeken lévő asztalokon továbbra is lehet virágot, zöldség és gyümölcsöt árulni. Így lehet csaknem 90 millióról 70 millió alá csökkenteni a plusz energiaköltségeket. Máskülönben nem tudja kifizetni a Szollak, azaz a város a számlákat.

A vásárcsarnokkal kapcsolatban hozzátette a politikus, hogy már azt is eredménynek tekinti, hogy a többletköltséget nem hárítja át a város a bérlőkre.

Arra a kérdésre, hogy a frissen felújított, napelemekkel gazdagon felszerelt Szigligeti Színházat miért kell bezárni, miközben számos vidéki színház próbál kitartani az utolsókig, az MSZP-s politikus rövid, de annál egyenesebb választ adott:

Ezt a kérdést Barabás Botond igazgató úrnak kell feltenni, ő a kompetens abban, hogy miért nem volt elég a 8 milliárd forint a színház felújítására.

Kapcsolódó cikkek