Nádas Péter: “Orbán nem diktátor, hanem egyszemélyben maga a párt”

Megosztás

Nádas Péter a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjút, melyben arról beszélt, hogy a magyar történelem egy regresszív (visszafelé fejlődő) szakaszba lépett, amely egy demokratikusan megválasztott autokratikus rendszerbe repít vissza minket.

Orbán azonban az ő szavaival élve nem diktátor, hanem egyszemélyben maga a párt. Míg korábban az egypártrendszereket szürke eminenciások jellemezték, addig ma a Fideszt érdekkel rendelkező emberek teszik ki. Nádas egy „klánokra és rokonsági viszonyokra épülő rendszerként” jellemezte azt, ami jelenleg Magyarországon uralkodik, amit a lap újságírója a maffiához hasonlított.

„Igen – erősítette meg az író –, ez egyfajta kelet-európai maffia, amely szorosan kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához.” Nádas szerint azonban Orbán nem csak emiatt támogatja Putyint. Valószínűsíti, hogy a magyar miniszterelnök ígéretet kapott Putyintól, ezért állomásoztatott a magyar katonai vezetés csapatokat az orosz megszállás második napján az ukrán határon és állt készenlétben Magyarország. Orbán szerinte arra számított, hogy „a dolgok úgy alakulnak majd, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában. Ukrajnában igazából nem egy előkészített háborús művelet, hanem egy titkosszolgálati művelet indult. Csak úgy, mint a Krím esetében.” Az író úgy véli, a nyugati titkosszolgálatoknak tisztában kellett volna lennie mindezzel.

A nyugati hiszékenység csúcsának nevezte továbbá Nádas a második minszki egyezményt, amelynek 2015-ben az lett volna a célja, hogy véget vessen az Ukrajnában zajló konfliktusnak. Az író szerint az, ami ma zajlik, Angela Merkel öröksége is, aki „kockáztatott, mikor pedig tudnia kellett volna, hogy alakulnak majd a dolgok.” A volt német kancellár Nádas vélekedése szerint Putyin olcsó gázával, Németország Kínához fűződő gazdasági kapcsolatával és Orbán hibás megítélésével káoszt hagyott maga után.

via HVG

Kapcsolódó cikkek