A színházak is rendkívül bizonytalan helyzetben a brutális rezsiemelkedés miatt, Szolnok lapulva hallgat a témában

Megosztás

Egyre-másra jönnek a hírek arról, mekkora gondot jelent a gazdaság szereplőinek, gyakorlatilag mindenkinek, a lakosságnak, a vendéglátásnak és a színházi világnak is a Fidesz júliusi döntése a rezsicsökkentés durva megvágása miatt. A szolnoki színházzal kapcsolatban azonban gyanús a csend, pedig a költségek itt is durván megugranak.

LED lámpákkal, ideiglenes leállással és a fűtés lejjebb tekerésével ­próbálnak felkészülni a gigantikus rezsiszámlákra a színházak, amelyek a közönség szolidaritására is számítanak.

Az augusztus 1-jén életbe léptetett új rezsiszabályok, melyeknek értelmében már csak az úgynevezett átlagfogyasztásig számolják el a korábbi kedvezményes áron az áramot és a gázt, nemcsak a háztartások életét nehezítik meg, hanem bizonytalan helyzetbe hozzák a már amúgy is forráshiánnyal küszködő kulturális intézményeket is, amelyek energiafelhasználása értelemszerűen sokszorosa a lakossági fogyasztásnak. Székesfehérvár kormánypárti polgármestere, Cser-Palkovics András például hétfőn a Vörösmarty Színház évadnyitóján jelentette be, hogy a színház télen két hónapra bezár a drasztikusan megnövekedett áramszámlája miatt.

Spórolási lehetőségek

„Egy színház úgy tud spórolni, ha nem játszik. Ha nem játszik, akkor viszont nehéz színháznak hívni” – jegyzi meg a Radnóti Színház gazdasági igazgatója, aki szerint gyertyafényben még csak tud olvasni az ember, ha nagyon akar, de

egy színházi előadást nem szerencsés világítás nélkül megtartani – habár lehet, hogy ez is el fog jönni.

A költségek csökkentése érdekében annyit tudnak tenni, hogy a próbák nagyját a színházterem helyett a próbateremben tartják meg, de egy világításpróbánál például ez sem játszik.

Miskolcon rövidíteni fogják a világításpróbák idejét: az eddigi egy hét helyett mostantól megpróbálják két napra csökkenteni. Emellett folyamatosan gondolkodnak más lehetőségekben is. Felmerült például, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében a 80-90 főt befogadni képes játszóhelyük, a Játékszín néhány előadását a 300 férőhelyes Kamaraszínházba tegyék át.

Szolnokkal kapcsolatban gyanús a csend, semmit nem tudni a nehézségekről, de mivel az ország minden színháza gondban van, nem kérdés, hogy városunké is. Utoljára még augusztus közepén szólalt meg erről a polgármester, de akkor is eléggé tompítva a gondok nagyságát. Szalay Ferenc akkor köszöntötte a színház dolgozóit. Mint elmondta, biztos abban, hogy a színvonal száztíz százalékos lesz annak ellenére, hogy az elkövetkezendő időszak rendkívüli terheket ró majd a művésztársadalomra is. És annak ellenére is, hogy a teátrumnak a takarékosságot szem előtt tartva kell megbízhatóan, de mégis kimagasló módon üzemelnie. Hozzátette, ehhez a város minden tőle telhető segítséget megad majd. 

Vajon ez mit takar és milyen változások állnak majd be a szolnoki színházi életben a költségek ugrásszerű emelkedése miatt? (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek