Valami habzik a Gerjén Cegléd közelében

Megosztás

Jelentősnek tűnő vízszennyezésről kaptunk értesítést Cegléd környékéről Kőhalmi Dezsőtől, a KÖD jelenti Facebook-oldal működtetőjétől.

Nagyszombaton hatalmas hab volt Ceglédbercelen a Gerjén, a halastavaknál. Később is habzott a víz méteres magasságban a tolózárnál. Egyes vélemények szerint ennek oka az Albertirsánál évek óta befolyó, vélhetően nem megfelelően tisztított szennyvíz. A szennyezés, ha jön a meleg, bűzzel áraszthatja el a környéket. A Kötivizig mintát vett – tájékoztatott Földi Áron (LMP) Cegléd önkormányzati képviselője.

A képviselő közösségi oldalán közölte, hogy Húsvétvasárnap is ömlik a – ahogy fogalmazott – a szennyvíz a Gerjébe. A Ceglédbercelnél tapasztalható habzás oka az Albertirsánál befolyó, nem megfelelően tisztított szennyvíz. A Kötivizig ügyeletese arról tájékoztatta őt, hogy a habzás okát jelenleg laborban vizsgálják.

A több évtizede jelentkező probléma oka a politikus szerint egyértelmű. Ennek ellenére nem igazán érdekli a magát egyre zöldebbre festő kormánypárti politikusokat, akik legfeljebb az önámító konferenciaszervezésig jutnak el a vízvédelem témájában.

Itt arra célzott, hogy a napokban Cegléden „Víz és gazdaság” címmel konferenciát hívott össze az érdeklődő ceglédi lakosok számára a Ceglédi Szakképzési Centrum. A nagyszámú érdeklődőt az intézmény kancellárja, dr. Ferenczi Norbert köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy sok vonatkozásban van napi aktualitása a témának hazánkban és szűkebb pátriánkban egyaránt.

Ezen a konferencián dr. Illés Zoltán volt államtitkár kijelentette, hogy fontos lenne egy kellő létszámú, szakemberekkel feltöltött Klímaügyi és Természeti Erőforrások Minisztériumának. Ugyanis, mint mondta, a vízüggyel jelenleg egy helyettes államtitkár foglalkozik, aki nem mellesleg munkaügyi szakember.

Földi Áron szerint pedig lenne megoldás, a szennyvíziszaptól megszabadíthatnák ilyenkor a vízfolyást, például egy ülepítő tóval, vagy nagyobb tisztító kapacitás kiépítésével.

A Gerje-patak forrásvidéke lápi tőzeges területen van és az igen ritka síkvidéki források egyike. A Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Gerje-patak a pilisi forrásoknál ered. A Gerje-patak ma valódi vízfolyás, mely a pilisi „Csilló lovarda” mellett bukkan elő forrásaival, és forrás eredetű mellékágakkal, biológiai folyosót képezve jut el a fő befogadó Tiszáig.

A Gerje-patak Kőröstetétlen határában egyesül a Perje-patakkal, és onnan Gerje-Perje főcsatorna néven Tószegnél ömlik a Tiszába, írja a wikipédia.

Kapcsolódó cikkek