A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település nem tudja kifűteni az óvodát, az időseket a faluházba költözteti

Megosztás

A brutálisan megugrott rezsiárak és a Fidesz megszorító intézkedései sorra kivégzik az önkormányzatokat és azok intézményeit. Jánoshida is gondban van.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida két évvel ezelőtt cserélte le a fatüzelésű kazánokat gázfűtésre az óvodában és az idősek napközi ellátását biztosító épületben. A 2500 lakosú település az áramszerződést sem tudja megkötni, mert a kilowattóránként 65 forintos ár mostanra 380 forintra ugrott.

Népszava beszámolója szerint a község vezetője, Eszes Béla egy pénteki háttérbeszélgetésen mondta el, hogy a 380 forintos ár mellett a közvilágítás 3,5 milliós költsége 20 millió lenne egy évre, miközben az iparűzési adóból származó bevételük 40 millió forint.

A közétkeztetésre kapott állami normatívát eddig évi 10 millióval kellett kiegészíteni, most már 20 millióval kell, miközben már négyszer is árat emeltek. A szociális támogatásokért olyanok is bejelentkeztek, akik eddig soha.

A 200 köbméternyi szociális tűzifakeretre eddig átlag kétszáz család jelentkezett be az ezer jánoshidai háztartásból, az idén négyszáz, és a polgármester szerint az első hideg nap után még többen lesznek majd – tette hozzá a Szabadeuropa.hu.

Kapcsolódó cikkek