A Tisza-tavi halőröket is próbára teszi az aszály

Megosztás

Az aszályos időszak egyre csökkenő vízszintje a Tisza-tavi halőrök számára is több feladatot ad. A horgászok, az ökológiai halászok ellenőrzésén, a figyelő szolgálaton, a területbejáráson túlmenően rendszeresen részt kell venniük a vizek oxigéntartalmának mérésében, és figyelniük kell a halak esetleges vonulását, vándorlását is.

A Tisza-tó életében minden évben bekövetkezik egy kisvizes időszak, de nem nyáron, hanem ősszel, amikor a víz lehűlése jelzi a halak számára, hogy a mélyebb részekre kell vonulniuk. A nyári melegben azonban ez a jelzés elmarad, ezért az egyre sekélyebb vizekben, erre alkalmas műszerekkel, folyamatosan ellenőrizniük kell a halőröknek a vízben lévő oldott oxigén mennyiségét is. Munkájukat nehezíti, hogy egyes területekre már csak könnyű mobilcsónakokkal lehet bejutni. A víz oxigénforgalmának pontos meghatározásához a hajnali órákban mért eredmények a mérvadók, így a kora reggeli mérések a halőrök napi rutinmunkájává váltak – írja a Sporthorgasz.eu.

A rendkívüli helyzetben fokozott figyelemmel kell kísérniük a halak mozgását, vonulását is, ellenőrizve, hogy a sekélyebb területekről megtalálják-e idejében a mélyebb vizekbe vezető utat, mert ha nem, menteni kell őket.

Kapcsolódó cikkek