Elítélték a férfit, aki származása miatt bántalmazott egy ukrán menekültet

Megosztás

Nem jogerősen két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a Tatabányai Járásbíróság azt a férfit, aki 2022. március 23-án késő este egy tatabányai dohánybolt előtt szidott, megütött és megrugdosott egy, a háború elől Ukrajnából Magyarországra menekült férfit, miután hallotta, hogy az ukránul beszél egy barátjával telefonon – írja közleményében a Tatabányai Törvényszék.

Előbb kérdőre vonta, hogy hozzá és a vele lévő társához szólt-e. Erre a férfi nemmel válaszolt, mire a támadója megkérdezte, hogy „ukrán vagy?”.

Miután igennel felelt, a férfi az ukrán nemzetiséghez való tartozása miatt folyamatosan szidalmazni és bántalmazni kezdte őt. Akkor sem hagyta ezt abba, amikor a dohányboltban lévők számon kérték, sőt, egy odasiető, az ukrán férfinak segítséget nyújtó vásárlót is megfenyegetett.

Az ukrán férfi nyolc napon belül és azon túl gyógyuló sérülést is szenvedett: jobb oldali arcüregcsontja eltört.

A Tatabányai Járásbíróság a támadót közösség tagja elleni erőszakért és testi sértésért ítélte el, de az ítélet nem jogerős, mivel a férfi és a védője fellebbezést jelentett be.

Kapcsolódó cikkek