A tavalyi év legproblémásabb vasútvonalai közé könnyedén befért a szolnoki vonal is a lista elejére

Megosztás

Egész évben figyelték a késéseket, járatkimaradásokat és a MÁV saját hibájából eredő problémákat számolgatták össze és pontozták. A szolnoki vonal a második legmegbízhatatlanabbnak bizonyult, kétes dicsőség.

Melyik volt az a vasútvonal az országban, ahol a leggyakrabban volt valami probléma? A Hvg.hu kiszámolgatta, mi minden történt 2021-ben. A listát a MávInform hírei alapján állították össze.

A szabályok a következők voltak:

  • 2 pontot ér, ha egy óránál nagyobb késések vannak egy hiba miatt, minden további óra 1–1 pont.
  • 1 pontot ér, ha egy óránál rövidebb a késés,
  • fél pont jár, ha csak egy vonat késik vagy egy vonatpár marad ki.
  • A baleset miatti leállásokat nem vettük figyelembe, ezeket nem a vasúton kell számon kérni.
  • Ugyanígy nem számítanak az olyan leállások sem, amelyeknek az oka valamilyen extrém időjárási esemény, mint például ha fa dől a sínre. A hőség és a havazás miatti gondokért azonban adtunk pontot: az, hogy télen esik a hó, nyáron pedig meleg van, nem volna szabad, hogy extrém időjárási helyzetnek számítson.
  • A vonalak listáját a MÁV hivatalos besorolásából vettük át, vagyis például egy monori meghibásodás a Budapest–Záhony vonalhoz tartozik, nem a Cegléd–Szeged vonalhoz. Ha a MÁV több vonalra is kiírja a hibát, akkor mindnél beleszámoltuk.
© MTI / MTVA / Jászai Csaba

Sokkal több volt a gond – vagy sokkal többről szóltak

Az egyik leglátványosabb megállapítása annak, ha összehasonlítjuk a 2021-es listát a 2020-assal, az, hogy több volt a hibapont. Sokkal. Nagyon-nagyon sokkal. 2020-ban az egész évre 721,5 pontot osztottak ki összesen, ehhez képest 2021-re ugyanúgy számolva 1807-et.

Ez egészen rettenetesen hangzik, de azért valószínűleg nem lett egy év alatt két és félszer rosszabb a vasút. A magyarázatok között lehet az is, hogy azt tudjuk beletenni a táblázatunkba, amiről a MÁV szól, tehát két ugyanolyan év közül abban látszana több hiba, amelyikben jobb az utastájékoztatás. És azt sem lehet teljesen elhanyagolni, hogy 2021-ben többen utaztak, mint 2020-ban, nem voltak annyira sokan home office-ban, márpedig ha több az utas, több a hibalehetőség.

A legproblémásabbak

Ebben az évben nem lett volna valami nagy izgalom, ha januártól elkezdve decemberig néznénk, melyik vonal lehet az első. Január 4-én az év első meghibásodásaként elromlott egy Budapestről Monorra tartó személyvonat, ezzel a Budapest–Záhony vonal a lista élére állt, és ott is maradt december 31-ig, hónapról hónapra növelve az előnyét. Annyira, hogy egyetlen hónapja volt az egész évnek, amikor nem ott akadt a legtöbb gond: június győztese a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal lett.

A második és a harmadik között csak 3,5 pont volt a különbség. A 2. helyre a Budapest–Újszász–Békéscsaba–Lőkösháza vonal jött be, ami egy éve még csak a 4. volt, a harmadik helyet pedig a tavaly a győzelemről épphogy lemaradó sátoraljaújhelyi vonal szerezte meg. A 2020-ban még dobogós Budapest–Pécs vonal ezúttal csak a 6. lett, de hát lehetetlen is lett volna előrébb kerülni olyan teljesítménnyel, mint például hogy az egész tavasszal csak 10,5 pont gyűlt össze, a lista élén állók néha egy-egy rosszabb hét alatt szereztek ennyi pontot.

Kapcsolódó cikkek