Ha Magyarországon most rendeznének olimpiát, Kínához hasonlóan jó eséllyel bojkottra számíthatnánk

Megosztás

Annyi jogsértést és a demokrácia olyan mértékű torzulását láthatják már hazánkban, hogy valószínűleg rengeteg ország így nyilvánítaná ki nemtetszését és irányítaná rá a figyelmet arra, mit is művel az Orbán-kormány 11 éve.

A kínai teniszező, Peng Su-aj eltűnése heves reagálásokat váltott ki szakmai berkekben.

Az összes kínai versenyt törli a női profi tenisztornákat szervező WTA, ha nem kap megnyugtató választ Peng Su-ajjal kapcsolatban, akinek hollétéről hetek óta semmit nem lehet tudni – ezt mondta a női teniszszövetség vezérigazgatója.

„Egyértelműen készek vagyunk kivonni üzleti érdekeltségeinket Kínából, és vállaljuk ennek következményeit, ha kell. Azért, mert ez lényegesen fontosabb a pénznél. Fontos számunkra, hogy a nőket tiszteljék és ne cenzúrázzák őket” – hangoztatta Steve Simon.

Két héttel eltűnése után frissnek mondott képek jelentek meg Pengről. A fotókat egy, a kormányhoz köthető újságíró osztotta meg, azzal a megjegyzéssel, hogy Penget nem tarják fogva, otthon van, és hamarosan a nyilvánosság elé áll.

Peng Su-ajnak egyébként nemcsak a holléte ismeretlen, hanem a közösségi média felületein lévő fiókjainak nyomait is eltüntették a kínai cenzorok.

Thomas Bach, NOB-elnök egy félórás videóbeszélgetést folytatott a jeles kínai teniszezőnővel, aki azt állította, hogy pekingi otthonába vonult vissza, sokan azonban változatlanul kételkednek abban, hogy Peng Su-aj jól van.

A teniszvilág mellett immár az ENSZ és az Egyesült Államok is azt követeli Kínától, hogy szolgáltasson bizonyítékot Peng hollétéről. A publikált képek hitelességét pedig vitatják a szakértők.

Kínának nem jött jókor a botrány – alig két és fél hónappal a téli olimpia előtt, arról pedig maga tehet, hogy állításait kétkedve fogadják.

Ha Magyarországon a dédelgetett álommal összhangban történetesen ma rendeznének olimpiát, a történtekből ítélve a kormány – a melegjogok sárba tiprása, a sajtószabadság kezelése vagy éppen az igazságszolgáltatás függősége miatt – valószínűleg ugyanolyan diplomáciai kiközösítésre számíthatna, mint Kína. (További részletek a hu.euronews.com cikkében olvashatók.)

Kapcsolódó cikkek