Ismét egy, a foci által benyelt 73 milliós támogatás, a valóságban egyetlen kapavágás sem történt

Megosztás

Az újabb balhé Vácott alakult ki. A korábbi fideszes önkormányzat bőkezűen odaszórt csatlósainak sok-sok millió forintot egy fociakadémia felépítésére, de az évek alatt a pénz eltűnt, munka azonban semmi.

Egy el nem készült akadémiára adott támogatást kért vissza az önkormányzat az utánpótláscsapatokat működtető egyesülettől, hiába.

Az október 15-i határidőig nem fizette vissza a Vác Város Labdarúgó Sportegyesülete (VVLSE) a 73 millió forintot, amit az önkormányzat kért tőle – közölte a városvezetés a Magyar Naranccsal. Ezt a 73 millió forintot eredetileg azért adta a város, hogy a volt deákvári laktanya területén épüljön egy fociakadémia, azonban egy kapavágás sem történt. Ezért a városvezetők azt ajánlották a klubnak: ha visszafizetik a pénzt, akkor a város vállalja egy másik tao-projekt, az Iskolavárosban lévő műfüves pálya felújításának 68,5 millió forintos önrészét.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a VVLSE az akadémia tervezett helyéül szolgáló ingatlant sem adta vissza rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban. Így pedig a műfüves pálya felújításába sem száll be a város.

A klubnak még egy ügyét vizsgálja az önkormányzat: egy 600 millió forintos stadionfejlesztésre adta a város a 18 0 milliós önrészt, de nem készült el időre. A magyarnarancs.hu azt írja, a november 17-i önkormányzati ülésre próbálnak elkészíteni egy jogilag és ténybelileg is megalapozott előterjesztést ebben az ügyben.

A VVLSE – amelynek az elnöke Pető Tibor volt alpolgármester, a helyi Fidesz idén leváltott elnöke -, feladata az utánpótlásképzés, nem azonos a felnőttcsapatot működtető Vác FC-vel, de a felnőttcsapat honlapján úgy fogalmaznak, „a VVLSE munkája szerves része a Vác FC labdarúgó intézményének”. Az 1994-ben még magyar bajnoki címet nyert váci futballklub az elmúlt évtizedekben nagyrészt a másod- és a negyedosztály között ingázott egyetlen év NB I-es kitérővel, most épp az NB III-ban harcol a kiesés ellen. A VVLSE az utánpótláscsapatokat működteti.

Azért néhány támogatást érdemes megnézni a környékünkön is, mire mennek az EU-s és magyarországi közpénzek:

Van, amelyikre egyértelműen rábólintunk és van, amelyikre csak a szemöldökünket húzzuk feljebb.

Kapcsolódó cikkek