A szolnoki isler 2020-ban kapta meg a HÍR-védjegyet (Hagyományok-Ízek-Régiók program), bár a keletkezéséről és eredetéről rengeteg történet kering. Van, aki szerint akkora volt a szegénység, hogy lekvár helyett kényszerből készítették cukrozott tojásfehérjével, mindenesetre országszerte tény, hogy a térségben „különleges módszerekhez” folyamodnak, ha az isler kerül középpontba. A Nők Lapja Café a József Attila úton található Marcipán Cukrászdába látogatott el, hogy rájöjjön a titokra.
Egy korábbi cikkünkben, amikor épp a matek érettségi egyik feladatának témája volt a szolnoki isler, már említésre került, mi a sütemény története. Móra László, a Marcipán cukrászda mestercukrászának elmondása szerint az alábbiak szerint keletkezett:
„A habos islert Hegedűs Lászlónak lehet köszönni. A jó szakember ismérve, hogy semmit sem hagy pocsékba menni. Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen százharminc fokos cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta az állagát. Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát, de az hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá is vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta” – mondta.
A Nők Lapja Café stábja ellátogatott Szolnokra, hiszen köztudottan egyedi módon gondolták újra az általánosan ismert islert, valamint a híres Marcipán cukrászdába, ahol a recept nemzedékről nemzedékre öröklődik és ez annyira jól sikerült, hogy a helyi cukrászati különlegesség iránt még külföldről is gyakran érdeklődnek.
Kép: Mudra László
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!