Pártpolitikán felülemelkedve üzentek hadat a drogoknak Újszászon

Megosztás

Újszászon, a Kiss Ernő utcában szerveztek megemlékezést október 20-án (vasárnap) annak a fiatalembernek az emlékére, akit drogdílerek öngyilkosságba hajszolhattak. A férfit egy ideig eltűntként kezelték, miután nem beszámítható állapotban hagyta el otthonát. Az aktív keresőcsapatok, keresőkutyák ellenére sem találták, majd később kiderült, hogy egy padláson akasztotta fel magát. Az egész várost megrázta a tragédia, a polgármester és a Stop Herbál-kampányról ismert Lőcsei Lajos országgyűlési képviselő egymás mellett szólalt fel.

A függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával egyedüli indulóként megválasztott Dobozi Róbert polgármester szerint a drog nem egy probléma a sok közül, hanem a legnagyobb. Bár a megemlékezésen megtartott beszédében elmondta, nem ért egyet a kormánykritikus hangokkal és azzal, hogy ennek a rendszernek a célja az emberek nyomorúságban tartása, de abban nem volt vita, hogy megálljt kell parancsolni a kábítószernek, ami ismét elvett egy fiatal életet.

A Szol24-en is beszámoltunk róla, hogy dílerek kergethették a halálba a 25 éves újszászi férfit, aki búcsúlevelet is hagyott, ebben leírta azok nevét, akik miatt szenvedett, mert sanyargatták az életét, aminek következtében felakasztotta magát.

„Az összes intézményben ott van már a drog, és nem tudunk úgy egy utcán végigmenni, hogy ne lenne egy árus, vagy egy fogyasztó. Legalább egy, minden egyes utcában” – fogalmazott a Lőcsei Lajos mellett és egy Momentumos “Stop Herbál”-molinó előtt állva Dobozi Róbert.

Úgy véli, a megváltoztathatatlan sajnos már megtörtént és semmi nem enyhítheti a család fájdalmát, de ki kell állnunk mindannyiunkért, hogy ne ismétlődhessen meg mindez a jövőben.

2024. október 20.

2024.10.20.

Szintén írtunk már róla, hogy mekkora gondot okoznak a szintetikus drogok Jász-Nagykun-Szolnok megyében: egyenesen a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak címzett levelet Jászkisér akkori fideszes polgármestere, Lukácsi György tavaly. Lukácsi azt írta, a lakosok jelentős része, köztük az ingázók és az idősek, egyenesen rettegésben élnek, aminek az oka a kábítószer, vagy az annak számító szerek használata és az ezek beszerzéséért elkövetett betörések, lopások.

A dizájnerdrogok többségét laboratóriumi körülmények között állítják elő, gyakran kis módosításokkal az ismert kábítószerek kémiai szerkezetén. Céljuk, hogy kikerüljék a tiltólistákat, miközben hasonló hatásokat váltanak ki, mint a hagyományos drogok, például a marihuána, a kokain vagy az ecstasy. Épp ezért rendkívül veszélyesek, hiszen hatásaik, mellékhatásaik nehezen megjósolhatók, gyakran erősebbek és mérgezőbbek, mint a forrásanyagaik.

Gyors elterjedésük, különösen a fiatalok körében, komoly közegészségügyi problémát jelent hazánkban, használatuk súlyos pszichés és fizikai károsodásokhoz, halálesetekhez vezet. A jelenlévők pártpolitikai oldalaktól függetlenül egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan és azonnali törvényi szigorításra lenne szükség. A Stop Herbál! tüntetéssorozatról itt olvashatnak bővebben:

Van mit tenni a dizájnerdrogok ellen a Jászságban

Kép: Endrődiné Kiss Lívia YouTube (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek