Van mit tenni a dizájnerdrogok ellen a Jászságban

Megosztás

Bár eddig Heves megyében volt aktívabb a Momentum részéről kezdeményezett Stop Herbál! tüntetéssorozat az utóbbi hónapokban, az tény, hogy a Jászság különböző településein is egyaránt nagy szükség van a figyelemfelhívásra. Erre kerül sor december 13-án, szerdán, ugyanis Jászjákóhalmára érkezik Lőcsei Lajos országgyűlési képviselő.

A Momentum képviselője és társai október 22-én, Tarnaörsről indították útjának herbálellenes kampányukat. Akkor több százan jöttek ki a rendezvényre, hogy megüzenjék, elég a drog által okozott kárból és pusztításból. Emellett Erken, Karácsondon, Kerecsenden, Halmaugán és Gyöngyösoroszin, tehát számos Heves megyei településen tartottak figyelemfelhívó felvonulást.

A kampány most a Jászságba érkezik, december 13-án, tehát jövő hét szerdán reggel nyolc és délelőtt tíz óra között Jászjákóhalmára, a Szent József téri piacra érkezik Lőcsei Lajos parlamenti képviselő, hiszen itt is bőven van mit tenni.

„Nyugalmat és biztonságot” – mindössze ennyit kér Jászjákóhalma. Kukléta Katalin momentumos önkormányzati képviselőjelölt szerint valós és kemény probléma Jákóhalmán a dizájnerdrog használata, amire ráadásul a 18 év alatti fiatalok is rákaptak. Emellett véleménye szerint a községben nem működik hatékonyan a polgárőrség.

Lőcsei Lajos szerint az említett probléma nem most kezdődött, de az utóbbi években egyre inkább kicsúcsosodott. Három fontos célt szeretnének elérni az akcióval: egyrészt, hogy állítsanak fel a kapitányságokon Herbálellenes Akciócsoportot, másrészt, hogy 0-24-es rendőri szolgálatot és kamerarendszert biztosítanak a „herbálterror” településein, illetve, hogy vasszigorral lépjenek fel a méregkeverőkkel és a dílerekkel szemben.

„Stop herbál!” – demonstráltak Tarnaörsön

„Stop herbál! Nyugalmat, biztonságot!” molinó mögött demonstráltak október 22-én Tarnaörsön. Elsősorban azokat az utcákat ejtették útba, ahol köztudottan herbálárusok laknak. Házaik elé egy-egy „Stop herbál!” táblát helyeztek. Az 1800 fős kistelepülésen nincs már olyan család, amelyet valamilyen formában ne érintene a drogprobléma.

A szintetikus drogok és különféle herbálok használata visszafordíthatatlan egészségügyi kockázattal jár, súlyos szív- és érrendszeri problémákat, légzőrendszeri nehézségeket, agyi károsodást eredményezhet, és rengeteg esetben halált okoz. A szintetikus anyagok gyakran olyan vegyületeket tartalmazhatnak, amelyekről a felhasználók nem tudnak.

Jól mutatja, hogy mennyire aktuális a szintetikus drogok elleni küzdelem, hogy egyenesen a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak írt levelet Jászkisér fideszes polgármestere, Lukácsi György. Lukácsi azt írta, a lakosok jelentős része, köztük az ingázók és az idősek, egyenesen rettegésben élnek, aminek az oka a kábítószer, vagy az annak számító szerek használata és az ezek beszerzéséért elkövetett betörések, lopások.

„Sajnos amíg a leépülési folyamat zajlik, addig betörésekkel, lopásokkal teremtik elő az anyagra valót, ami érdekében mindenre képesek! Mindent lopnak, ha kell, törnek, zúznak, több milliós kárt is okoznak. Szerencsére EDDIG nem történt emberéletet követelő betörés! De ne bízzuk a szerencsére!” – írta a levelében.

Úgy tűnik, hogy a kistelepüléseken megálljt parancsolni a drogoknak pártokon túlmutató konszenzust eredményez. Az érintett lakosok alighanem akkor fognak a legjobban járni, ha a pártok ezt észre is veszik.

Képek: Lőcsei Lajos Facebook oldala, Jánosi Zoltán

Kapcsolódó cikkek