Megyénkben is megjelent a vírus

liba, lúd

Megosztás

Újabb madárinfluenza esetet hoztak nyilvánosságra, öcsödi ludak közt bukkant fel a H5N1.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma újabb madárinfluenza esetet igazolt Magyarországon. Ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Öcsöd településen mutatták ki a vírus jelenlétét, nem sokkal azután, hogy Békés megyében is felfedezték a betegséget.

A Nébih közleménye szerint egy 2500 példányból álló májhasznú lúdállományban azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát. A gyanút a telepen tapasztalt megnövekedett elhullás keltette fel. Az érintett állomány felszámolása már folyamatban van.

A hatóságok gyorsan reagáltak: a gazdaság körül 3 km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet jelöltek ki. Ezek az intézkedések kulcsfontosságúak a vírus további terjedésének megakadályozásában.

A Nébih hangsúlyozza, hogy a járványvédelmi előírások szigorú betartása most minden eddiginél fontosabb. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a baromfitartók minimalizálják a jármű- és személyi forgalmat, valamint folyamatosan működtessék a járványvédelmi intézkedéseket. Konkrét ajánlásaik között szerepel, hogy a baromfikat zárt helyen kell etetni és itatni, továbbá a takarmányt és az alomanyagot is védett helyen kell tárolni.

Az eset rávilágít egy szélesebb problémára is: a globális klímaváltozás következtében egyre több, korábban csak délebbi régiókban előforduló állati betegség terjed észak felé. Ez nemcsak az állatállományt veszélyezteti, hanem potenciálisan az emberi egészségre is kockázatot jelent, hiszen egyre több állati eredetű betegség képes átterjedni az emberre.

A hatóságok arra kérik a gazdálkodókat és a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek a higiéniai szabályok betartására és azonnal jelentsék, ha gyanús tüneteket észlelnek az állatokon. Csak közös erőfeszítéssel lehet megfékezni a madárinfluenza terjedését és minimalizálni annak káros hatásait.

Képünk illusztráció, forrása: Pexels

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek