Inog a szék Kállai Mária alatt, tisztogatási hullám jöhet a Fideszben

Megosztás

Idén január végén még egyáltalán nem ilyen hangulatban és krízishelyzetben teltek a kormánypártok mindennapjai, a kegyelmi botrány okozta sokkhatás és Magyar Péter megjelenése azonban felülírt mindent. Nem úgy tűnik, mintha a Tisza Párt remek EP-eredménye óta változott volna a helyzet, amely azóta stabilizálta a támogatottságát és egyre közelebb mérik a Fideszhez. A Szabad Európa forrásai szerint Orbán Viktor komoly következményekkel számol, Szolnok „elvesztése” könnyen Kállai Mária bukásához vezethet.

A lap az elmúlt hetekben háttérbeszélgetéseket folytatott a Fideszhez közel álló figurákkal, köztük képviselőkkel, akik közül többen megemlítették, hogy Győr, Szombathely, Pápa, Érd, Csepel, Szolnok és Budakeszi eredményei miatt jó eséllyel hamarosan elbúcsúzhatnak a kormánypárti országgyűlési képviselők, vagy választókerületi elnökök.

Ennél komolyabb információk is keringenek – akkora lehet az elégedetlenség a párton belül, hogy több tucat, konkrétan negyven regnáló képviselő távozhat az Országházból.

„Ez első hallásra nagyon soknak tűnhet, de ha hozzátesszük, hogy Kubatov Gábor július elején egy balatongyöröki rendezvényen nyilvános fórumon beszélt arról, hogy a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választások eredményének ismeretében evidens módon adódik, hogy 2026-ra az egyéni képviselőjelöltek harmadát lecserélhetik, már egyáltalán nem tűnik nagy meglepetésnek” – írják.

Természetesen elsősorban azoknak van aggódni valója, ahol „elbuktak”, azaz ellenzéki kézbe kerültek nagyobb városok, vagy addig fideszesnek gondolt bástyák. Szolnok kapcsán a Szabad Európa azt írja, egyértelműen biztos kormánypárti győzelmet várt a pártvezetés, Györfi Mihály megválasztása pedig Kállai Mária politikai karrierjébe kerülhet.

Az egyik forrás szerint mindennek az alfája és omegája, Orbán Viktor úgy vélekedik, a probléma ott van, hogy sok tag, vagy képviselő nem tapasztalta meg az ellenzéki létet, nem kellett nagyon kampányolniuk, vagy kopogtatócédulát gyűjteniük, ergo „soha nem dolgoztak keményen”.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem kizárólag a megyeszékhely eredménye okozott meglepetést, Jászapátin például a függetlenként induló, de a Tisza Párt által aktívan támogatott Illés Gergő nagy győzelmet aratott Pócs János országgyűlési képviselő fia ellen. Pócsnak emellett azzal is el kell számolnia, hogy 2019 óta fokozatosan leépült a helyi kormánypárti közösség Jászberényben, júniusban Budai Lóránt a szavazatok több, mint 70%-át szerezte meg, a Tisza pedig megelőzte a Fideszt az EP-listán.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek