Jelentős elismerésben részesült a Szolnok megyei karnagyok egyesületének elnöke

Megosztás

Átadták a KÓTA-díjakat – Tillai Aurél karnagy, zeneszerző és professor emeritus kapta az idei nagydíjat, míg életműdíjban részesült Lengyel Erzsébet zenepedagógus és karnagy, a Jász-Nagykun-Szolnoki Ének-Zenei Együttesek és Karnagyok Egyesületének vezetője.

Október 23-án, az MTA Zenetudományi Intézetében megtartott eseményen az amatőr kórus-, zenekari és népzenei közösségek kiemelkedő képviselőit díjazták. A díjakat a szövetség szakmai bizottságai által tett javaslatok alapján osztották ki és összesen 14 kategóriában 26 elismerést adtak át.

A KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének legjelentősebb díját Tillai Aurél kapta, aki a magyar kórusélet kiemelkedő alakja, számos európai díjat nyert.

A szolnoki Lengyel Erzsébet karnagyi és zenepedagógusi munkáját évtizedek óta a KÓTA keretein belül végzi, mind kóruszenei, mind népzenei területen, ő életműdíjat kapott.

Emellett ének-zene, történelem és társadalomismeret szakos tanárként ismerhetjük. Méltatásában úgy fogalmaznak, az általa szervezett városi és megyei kórustalálkozókra, Éneklő Ifjúság és Aranypáva minősítésekre mindig jellemző volt a magas szintű szakmai igényesség, az új lehetőségek összekapcsolása és a hagyományőrzés. Személy és fáradhatatlan munkája Szolnok és az egész régió zenei életének nélkülözhetetlen motorja.

Szolnok zenei életébe 1978-tól kapcsolódott be, a Kodály Kórusban és a Karnagyok Kórusában énekelt. Énekkart szervezett az általa igazgatott szakközépiskolában, amely 20 éven át minden alkalommal megkapta az „Év kórusa” címet az Éneklő Ifjúság országos minősítő hangversenyeken. Számos tanítványát készítette fel a „Tiszán innen – Dunán túl” megyei és országos népdaléneklő versenyekre, ahol Arany, kiemelt Arany és Aranypáva minősítéseket értek el.

Posztumusz díjat kapott Gerenday Ágnes és Mocskonyiné Tallér Edit, míg a mecénások között Rónaszékiné Keresztes Monika és Szalay Szilvia zenetanárokat tüntették ki.

Kép: Aranypáva Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz

Kapcsolódó cikkek