Gyógyító vizek nyomában: Túrkeve, a Nagykunság rejtett gyöngyszeme

Túrkeve Termálfürdő

Megosztás

A magyar Alföld szívében, Túrkevén olyan természeti kincs rejlik a föld mélyén, amely évtizedek óta vonzza a gyógyulni vágyókat. A nagykunsági kisváros büszkesége a 2351 méter mélyről, 72 Celsius fokon feltörő gyógyvíz, amely különleges összetételének köszönhetően számos betegség kezelésére alkalmas.

A túrkevei termálvíz története az 1955-ös felfedezésével kezdődött, de igazi elismerését csak 1991 tavaszán nyerte el, amikor hivatalosan is gyógyvízzé minősítették. Az út idáig nem volt egyszerű: a minősítési folyamat 1987-ben kezdődött, és bár a víz gyógyhatása sosem volt kétséges, a bürokrácia malmai lassan őröltek.

A gyógyvíz összetétele különleges: jodidos, szulfidos, nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, jelentős metakovasav tartalommal. Ez a kombináció kiválóan alkalmas különböző betegségek kezelésére, legyen szó krónikus reumatikus problémákról, ízületi gondokról, bőrgyógyászati vagy nőgyógyászati panaszokról. Különösen figyelemreméltó a víz szerepe a rehabilitációban, hiszen jelentősen felgyorsítja a sérülések és törések gyógyulási folyamatát.

A Túrkeve Termálfürdő egész évben várja a látogatókat változatos szolgáltatásaival. A létesítmény mind fedett, mind szabadtéri részlege impozáns: a gyógymedencék mellett élménymedencék, úszómedence, gyerekmedence és pezsgőfürdő is található. A modern wellness-szemléletet tükrözi a Kneipp-taposó, a sószoba és a játszóház megléte is.

A fürdő nemcsak a hazai, de a nemzetközi turizmus szempontjából is jelentős szerepet tölt be a város életében. Évről évre számos magyar és külföldi – főként német – vendég keresi fel a létesítményt, ami a mezőgazdaság mellett a település egyik legfontosabb bevételi forrásává vált.

A város azonban nem csak a gyógyturizmusban látja a jövőt. Jelenleg is folyamatban van egy ambiciózus projekt: egy gázmotoros erőmű tervezése és pályáztatása, amely a jelentős geotermikus energia hasznosításával nem csak gazdasági előnyöket ígér, de környezetvédelmi szempontból is előremutató megoldást jelent a település számára.

Túrkeve így nemcsak a gyógyulni vágyók paradicsoma, de egy olyan fejlődő kisváros képét mutatja, amely sikeresen ötvözi természeti kincseit a modern kor követelményeivel, miközben megőrzi a nagykunsági település nyugodt, békés hangulatát.

Forrás: Termál Online Fotók: Túrkeve Termálfürdő

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek