Ismét a látványtervezés kerül reflektorfénybe az idei ATAFF Szolnoki Filmfesztiválon

Megosztás

A szolnoki filmfesztiválok hagyománya egészen a ’60-es évek végére nyúlik vissza; a rendezvény 2018-ban vett új lendületet, amikor felvette a magyar származású, Oscar-díjas látványtervező, Trauner Sándor nevét. Ezáltal a látványtervezők kiemelt szakmai találkozójává vált ez a néhány nap, miközben a múltat is sikerült megőriznie. Október 15. és 20. között ismét Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) Szolnokon.

A rendezvény programja kibővült egy európai játékfilmes szekcióval, ahol a látványtervezés és annak mesterei kerülnek a középpontba. A filmvetítéseken túl évről évre bővül a fesztivál kínálata: képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, szakmai beszélgetések, mesterkurzusok, egyetemi bemutatók és további kulturális, valamint gasztronómiai programok is színesítik az eseményt.

A szervezők célként azt fogalmazták meg, hogy a fesztivál nemzetközi filmes fórumként szolgáljon, ahol a művészeti és tudományos világ képviselői találkozhatnak. Szeretnének lehetőséget biztosítani a közép-európai filmes iskolák hallgatóinak és oktatóinak, hogy tudásukat megosszák és eszmecseréket folytassanak.

Az ATAFF különlegessége, hogy egyedülálló módon a látványtervezőkre és a filmek vizuális világára helyezi a hangsúlyt.

Ebben a kategóriában az alkotások meghívásos alapon kerülnek be, majd ezt követően a nemzetközi zsűri értékeli a filmeket, ahol különösen fontos szempont a történet és a látványvilág harmóniája, a vizuális elemek koherenciája, valamint az alkalmazott technikai megoldások – legyenek azok épített díszletek, eredeti helyszínek vagy CGI – összhatása.

180 nevezés, 30 ország, 76 versenyfilm: ez az idei ATAFF számokban. A vetítések, mesturkuzusok és a kibővített program ide kattintva érhető el.

Kiemelt képünkön a nyitófilm (Grand Tour) egyik jelenete látható.

Kép: ATAFF Szolnoki Filmfesztivál Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek