Itt a tanévkezdés, rengeteget költenek a szülők

Megosztás

Úgy érzi, idén jobban megviseli a tanévkezdés a pénztárcáját? Nem véletlen, a költségek jóval túlmutatnak a hagyományos tanszerek beszerzésén, legalábbis ez derül ki a pepita.hu legfrissebb felméréséből, amelyet augusztus közepétől szeptember elejéig készítettek több, mint kétezer szülő bevonásával. A családoknál a sporteszközök, új bútorok, például íróasztalok és székek vásárlása, valamint az új számítógépek vagy laptopok beszerzése jelentette a legnagyobb anyagi terhet.

A marketplace és webáruház kutatása szerint az iskolakezdés során a családok számára nem csak az alapvető eszközök beszerzése jelent kihívást, hanem gyakran további kiadásokkal is szembe kell nézniük. A felmérés rámutatott, hogy a szülők jelentős része a sporttevékenységekhez szükséges eszközök beszerzésére (33%) és új bútorok, például íróasztalok és székek vásárlására (32%) fordította a legtöbb pénzt.

A felmérésben résztvevők többsége egyébként családi pótlékot kap, és ingyenesen vagy kedvezményesen jut hozzá a tankönyvekhez, de sokan jelezték, hogy semmilyen egyéb támogatást nem kapnak.

A társalapító, Dorcsinecz József elmondta, az elmúlt másfél hónap adatai alapján jelentős növekedést tapasztaltak az íróasztalok, irodaszékek, valamint az iskolatáskák eladásában. Az íróasztaloknál például 57%-os növekedést láttak a bruttó vásárlási értékben, bár az átlagos vásárlási érték 21%-kal csökkent tavalyhoz képest. 2024-ben az iskolatáskák átlagos ára 15.000 forint körül alakult, ami 31%-kal magasabb az előző évi átlaghoz képest.

A szülők többsége (76%) az akciós termékeket kereste és sokan a gyermekükre bízták a választást a vásárlások során. Az ár-érték arány, valamint az, hogy minden szükséges terméket egy helyen tudjanak beszerezni, szintén kiemelt szempont volt. A használt iskolaszerek és ruházat kérdésében megoszlanak a vélemények: bár sokan nem vásárolnának pénzért használt holmikat, szívesen elfogadnak és továbbadnak jó állapotú eszközöket és ruhákat családtagok vagy barátok körében.

A felmérés arra is kitért, hogy a szülők hogyan próbálják megkönnyíteni gyermekük számára az iskolaidőszak kezdetét. Bár a válaszadók 42%-a nem tart külön ünneplést a tanévkezdés alkalmából, sokan valamilyen közös élménnyel, például egy éttermi látogatással próbálják emlékezetessé tenni ezt az időszakot.

Kép: Getty Images

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek