Így segíthet a szolnoki kórház koraszülöttein

Koraszülött babát őriz a korip (Forrás: NLC Youtube videó)

Megosztás

Nem tudja mi is az a korip? Őszintén szólva, én is először találkoztam ezzel a fogalommal, amely egy a koraszülötteket segítő, fontos kezdeményezést takar. Most a szolnoki Hetényi Géza Kórház koraszülött osztálya is csatlakozott hozzá, amivel elősegíthetik a koraszülöttek hatékonyabb fejlődését.

Ma már szinte természetesnek vesszük az inkubátorok révén a koraszülöttek életben maradását, miközben akár még száz évvel ezelőtt is a maihoz képest, az időben érkező csecsemőknél is elképesztően magas volt a gyermekhalandóság. Szerencsére ma már az anyák rendelkezésére állnak a koraszülött osztályok, így kevésbé kell aggódni az új családtag életéért.

Készül a kis horgolt polip (NLC, Youtube )

Egy olyan országos kezdeményezésről, amely még inkább elősegítheti a korán érkező babák fejlődését. A Dániában már bejáratott elképzelést a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) öt éve honosította meg hazánkban- számol be róla a videóban Damásdi Anna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület alelnöke a Youtube videóban. A poliphorgolás mára országos mozgalommá vált, közel ötszáz önkéntes horgolja országszerte az ország majdnem minden megyéjében. Több nagyvárosban működnek közösségeik, akik rendszeresen horgolnak koripokat és akár egy régiót is elláthatnak velük. Havi félezer darabbal az ország összes koraszülött és intenzív osztályára jutna elegendő. Bárki önkéntes munkáját szívesen fogadják, de főleg a nyugdíjas hölgyek vállalják a feladatot, cserébe értelmes és hasznos elfoglaltságot kapnak.

A Szolnoki polipműhely, Facebook csoport is azért jött létre, hogy a szolnoki Hetényi Géza Kórház koraszülött osztályán lévő kisbabáknak juttassanak el horgolt polipokat. A kezdeményezéshez csatlakozók, mercerizált pamutból polipokat horgolhatnak, de fonaladományokat is szívesen várnak.

Fotók: NLC (Youtube)

Forrás: Szolnoki polipműhely (Facebook), NLC (Youtube)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek