Jelentősen terjed a szamárköhögés, bár Szolnok megyéből nem jött bejelentés

Megosztás

Az oltással megelőzhető fertőző betegségek közül 76 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját jegyezték fel a fertőzőbeteg-nyilvántartásban az elmúlt időszakban. Ami még meglepőbb, hogy Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megye kivételével mindenhonnan érkezett bejelentés, ezt közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Ez az év eddigi legtöbb ilyen esetének számít, ezzel a 2024-ben jelentett megbetegedések száma 374-re nőtt, ami jelentősen meghaladja a 2019 és 2023 közötti összesített adatokat.

A betegek közül 14 csecsemő, három 1-2 éves, három 3-5 éves, nyolc 6-9 éves, hét 10-14 éves, nyolc 15-19 éves, egy 20-29 éves, nyolc 30-39 éves, tizenhárom 40-49 éves, öt 50-59 éves, és hat a 60 év feletti korosztályból. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok alapján 19 esetben igazolódott a klinikai diagnózis, a többi esetben a vizsgálatok még folyamatban vannak – írták.

Egyébként Jász-Nagykun-Szolnokot sem kerülték el a megbetegedések, július végén egy közösségi gastroenteritis-járvány tört ki egy bentlakásos otthonban – 61 fő volt érintett, ebből 37-en betegedtek meg és két beteg szorult kórházi ellátásra. Hat fő esetében diagnosztikai székletvizsgálat történt, ebből kettő Calicivírus pozitív lett. A járvány terjedésének megakadályozása érdekében járványügyi intézkedésekre került sor, beleértve a kéz- és felületfertőtlenítést, szájmaszk használatát és a szellőztetés fokozását.

Ezen túlmenően a 32. héten három hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak, ezzel az idei évben regisztrált ilyen esetek száma tízre emelkedett. A megbetegedések mindegyike Magyarországon történt, az érintettek többsége férfi, átlagéletkoruk 65,5 év és mindannyian idegrendszeri tünetekkel kerültek kórházba.

Kép: Shutterstock

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek