Heti lapszemle: A független vidéki média legérdekesebb cikkei

Megosztás

Szinte teljesen megújult Miskolctapolca. A mai napig ható kádárizmus. Lakók akarják kivágatni az utca fáit Sopronban. Három helyett két műszak és lehetséges leépítés a kecskeméti Mercedes-gyárban. Válságban a Szombathelyi Haladás. Drámaisok tüntettek Szentesen. Csoda történt Tiszaföldváron, mégis bejutott a képviselőtestületbe a részeg tombolásáról elhíresült korábbi fideszes alpolgármester – többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Így újult meg Miskolctapolca

Sok szó esett már az elmúlt években Borsod-Abaúj-Zemplén megye ékességéről, Miskolctapolcáról, de a hírek akkor elsősorban a COVID és az energiaválság miatt bezárt barlang-, illetve az elhibázott Ellipsum élményfürdőről szóltak. A mostani önkormányzati ciklus végére azonban örömteli beszámolók is érkeztek a festői szépségű városrész szinte teljes megújulásáról – a nyári turistaszezon elején ezeket foglalja össze a Borsod24 cikke.

Debreciner: „Láthatóan igény van a politikai képviselet újjáteremtésére” – Valuch Tibor történész

Honnan hova? Társadalmi változások Magyarországon a késő kádárizmustól az illiberalizmusig közép-kelet-európai összehasonlításban címmel jelent meg a könyvhétre Valuch Tibor legújabb kötete. A történész úgy látja, a magyar történelemben a migráció természetes jelenség, a rendszerváltás után pedig az ország elkezdett multikulturálissá és multietnikussá válni, de az Európában kialakult migrációs válság során a kormány ellenségképet talált a bevándorlásban, ezért idegenellenesség alakult ki Magyarországon. A mái napig ható kádárizmusról is beszélő történésszel a Debeciner készített podcastot.

https://www.debreciner.hu/cikk/16948_lathatoan_igeny_van_a_politikai_kepviselet_valuch_a

Valuch Tibor történésszel beszélgettünk – Debreciner Podcast 49. (III/11.)

Az ünnepi könyvhétre jelent meg Valuch Tibor történész, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont politikatudományi intézete kutatóprofesszorának új könyve, a Honnan hova? Társadalmi változások Magyarországon a késő kádárizmustól az illiberalizmusig közép-kelet-európai összehasonlításban. A Debreciner Podcast harmadik évadának tizenegyedik adásában a szerzővel beszélgetett Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírója.

ENyugat: Szakértők vizsgálják a Patak utcai fákat Sopronban

A lakók kezdeményezték a házaikra nőtt fák kivágását a körzet képviselőjénél – írja az Enyugat.hu. Szerintük ugyanis a fák nagyon közel vannak a házakhoz, egyre több problémát okoznak, a szélsőséges időjárás miatt pedig már veszélyforrást is jelentenek. Az önkormányzat viszont nyugalomra intette a lakókat, megígérték, hogy több szakértővel is megvizsgáltatják egyrészt a fák állapotát, másrészt a megoldási lehetőségeket.

KecsUP Hírek: Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdéses még, hány dolgozótól válnak meg

A körülbelül 4500 saját dolgozót foglalkoztató kecskeméti Mercedes-gyár július 22-től két műszakos munkarendre áll át, és ez akár két évig is így maradhat.

Mi indokolja ezt, mennyire játszik közre az elektromos autók iránti visszaeső kereslet, meddig működik majd így a gyár, hány saját munkatársától kell megválnia a cégnek, és hány kölcsönzött munkavállalót érint a leépítés? – többek között ezeket a kérdéseket tette fel a Kecsup a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft.-nek.

Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdés még, hány dolgozótól válnak meg

A KecsUP szerkesztősége úgy értesült, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár július 22-től két műszakos munkarendre áll át, amely állítólag tartós lesz, akár két évig is kitolódhat. A cég az átállás tényé…

Nyugat.hu: Egy dolog teljesen biztos: lesz Haladás – akármilyen kacifántos módon, de lesz

Jövőre a megyei I-ben indul a több mint száz éves múlttal büszkélkedő Szombathelyi Haladás. A csapat, amelyik eddig az NBII-ben játszott, semmiféle játékengedéllyel nem rendelkezik, a kft. fizetésképtelen, a játékosok nagy része már el is igazolt máshová.

A csapatot működtető kft. többségi tulajdonosa Homlok Zsolt vállalkozó, aki korábban Mészáros Lőrinc veje volt, és ebben az időben jól is ment neki. De Mészáros Beatrix elvált tőle, és azóta a vállalkozások is csak tengődnek, a Haladásra már nem maradt sem pénze sem energiája. A héten szurkolói találkozót tartottak, ahol felvázolták a Haladás további lehetőségeit. Részletek a Nyugat.hu cikkében.

Szegeder: Drámaisok tüntettek Szentesen

Csendes kiállást tartottak kedden a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai az intézmény irodalmi-drámai tagozata mellett. Az országos hírű képzés – amely olyan neveket adott a magyar kultúrának, mint Alföldi Róbert vagy Nyáry Krisztián – azért került veszélybe, mert a gimnázium fideszes igazgatónője nemrég felbontotta a több mint 25 évre visszanyúló együttműködést a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal. A partnerviszonyt a továbbiakban egy szentesi zeneiskolával folytatnák, amiről a Szegedernek nyilatkozó diákok meglehetősen negatívan vélekedtek.

„Az osztályfőnökünk is nagyon küzd. Az állásával szórakozik” – drámaisok tüntettek Szentesen

Közel százan tüntettek a szentesi Horváth Mihály Gimnázium előtt, amelynek fideszes igazgatója felmondta a 25 éves együttműködést egy fővárosi művészeti iskolával, számos lehetőségtől fosztva így meg a drámai tagozatos diákokat.

Csendes kiállás lesz kedden a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatáért

Az ügyben az aHang helyi aktivistacsoportja, a Csongrád-Csanád megyei aPont petíciót indított, amelyet már több mint kétezren írtak alá.

Szol24: Csoda Tiszaföldváron

Listán sem jutott volna be a képviselőtestületbe a részeg tombolásáról elhíresült korábbi fideszes alpolgármester Tiszaföldváron, de aztán hipp-hopp csoda történt, meg egy kis csűrés-csavarás – és Cseuz Zsolt mégis mandátumhoz jutott. Elképesztő véletlenek az alföldi településen, melyekről a Szol24 tudósított.

Trükk: a Fidesz kis ügyeskedéssel vissza is ültette a részeg balhéja miatt lemondott tiszaföldvári alpolgármestert

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek