Egyre súlyosabb az orvoshiány Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztás

A Válasz Online legfrissebb cikke szerint az egész országban súlyosbodik az orvoshiány, ami különösen a háziorvosi területen érzékelhető. Jelenleg országosan több mint 900 háziorvosi praxis betöltetlen, ami több százezer embert érint. A cikk részletesen kitér arra, hogy az orvoshiány hogyan befolyásolja a vidéki területek egészségügyi ellátását, ahol a probléma még inkább égető.

A cikk arra is rámutat, hogy a háziorvosi praxisok betöltetlensége nemcsak az orvoshiányból fakad, hanem abból is, hogy a praxisjogok eladása és öröklése egyre inkább gazdasági befektetésként jelenik meg. A rendszer nem ösztönzi kellően a fiatal orvosokat arra, hogy vidéken vállaljanak munkát, mivel a praxisok megszerzése gyakran drága és kockázatos.

Összességében a cikk hangsúlyozza, hogy a magyar egészségügy, különösen a vidéki régiókban, sürgős reformokra szorul. Jász-Nagykun-Szolnok megye esete jól példázza, hogy a helyzet nemcsak az egészségügyi ellátás minőségét, hanem az emberek mindennapi életét is negatívan befolyásolja. Az ellátás biztosítása érdekében elengedhetetlen lenne a praxisjogok rendszerének átgondolása, az orvosok vidékre csábítása, valamint az egészségügyi dolgozók megbecsülésének növelése.

Untitled Visualization

Beautiful, easy data visualization and storytelling

Fotó: MTI/Komka Péter

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek