Idén is hatalmas tömeget mozgatott meg a Csángó Fesztivál – képek

Megosztás

Minden évben hatalmas érdeklődés mellett kerül megrendezésre hazánk egyik legnagyobb, legjelentősebb folklórfesztiválja, a Csángó. A több évtizede meghatározó programsorozat a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében idén is nagy népszerűségnek örvendett, számtalan koncert, rendezvény közül válogathattak az érdeklődők, majd az utolsó napon a Viszontlátásra, Jászberény gálaműsorral köszöntek el az eseménytől. Kollégánk, Vajó Levente fotózott a Jászság fővárosában.

A XXXII. Csángó Fesztivál 2024-ben is bővelkedett nagy találkozásokban, beszélgetésekben, kellemes időtöltésben:

A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik. Meggyőződésünk, hogy fontos lépést teszünk ebbe az irányba, amikor a csángózás különféle csoportjait, azok művészeti értékeit igyekszünk megismertetni a hazai magyarsággal“ – olvasható a fesztivál létrejöttének gondolatisága a hivatalos honlapon.

Megszámolni is nehéz, hány programmal várták az érdeklődőket – a fesztivál az ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét, majd a Csík zenekar adott teltházas koncertet. Ezután Gecsó Krisztián író, költő és Beck Zoli énekes (30Y) közreműködésével mutatták be a “Sose lesz vége” címet viselő produkciójukat.

Első alkalommal került sor vetélkedőre: a nyolcadik osztályt pár héten belül kezdő fiatalok irodalmi, történelmi és zenei kérdésekben mérték össze a tudásukat. Természetesen a Jászság Népi Együttes is fellépett, idén a Khamoro Táncszínházzal együtt. Az utolsó napon a programsorozatot és az estét táncforgatag, illetve az elmaradhatatlan tűzijáték zárta.

Képek: Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek