Érkeznek a Tiszára a PET-kalózok

Megosztás

éAz eddigi legnagyobb, 19 hajóból álló flottával és közel 80 kenussal rajtol el az V. Tisza-tavi PET Kupa, amelynek célja a Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakasz megtisztítása a hulladéktól.

A hulladékgyűjtő verseny június 27-én kezdődik hajóépítéssel, majd június 28-án indul a mezőny Tiszafüredről, hogy három nap alatt megtisztítsa a folyópartot, erről írt a Heol.

A 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza folyó megtisztítása az ártéri hulladéktól és az áradásokkal érkező szeméttől. Ennek érdekében PET hajós versenyeket szerveznek a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon és a Maroson, valamint további mellékfolyók kitakarítását is tervezik.

Az elmúlt hat évben a Tisza-tó térsége fontos központjává vált a folyótisztító programoknak, itt jött létre Kiskörén az első Folyómentő Központ, ahol a Kötiviziggel együttműködve zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása és bálázása, előkészítve azt az újrahasznosításra.

A PET Kupa egyik legnagyobb sikere, hogy a folyami hulladék közel 60 százalékát körforgásban tudják tartani.

Emellett a Tisza-tó gyakran ad helyet vállalati csapatépítő eseményeknek is, amelyek tavasszal és ősszel folyótisztító akciókat szerveznek. 2023-ban a tisza-tavi verseny mellett az Ifjúsági PET Kupa és a XI. Tiszai PET Kupa is a régióban zajlott, ahol a lelkes önkéntesek összesen 15,8 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek