Még időben tudtak segíteni a Jászkiséren megfelelő élelem és ivóvíz nélkül tartott kutyákon

Megosztás

A Jászberényi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat azzal a jászkiséri nővel szemben, aki egy településbeli ingatlan udvarán hosszabb időn keresztül mintegy fél méteres „láncra” kötve tartotta a kutyáit megfelelő élelem, ivóvíz és szálláshely biztosítása nélkül.

A vád szerint a 31 éves nő 2021. december 10. napját megelőzően hónapokon keresztül tartott egy jászkiséri ingatlanon egy fekete-fehér színű, valamint egy fehér-barnásszürke foltos színű szuka kutyát, úgy, hogy az állatokat egy- egy, kb. 50-55 cm-es lánccal, illetve madzaggal kikötötte, számukra a szükséges ételt és vizet csak részlegesen biztosította, valamint az ebek részére szálláshelyet sem alakított ki.

Az alapvető élettani igények, így az ivóvíz és táplálék biztosításának hosszabb időn át tartó, nem megfelelő kielégítése miatt mindkét kutya kórosan sovány állapotba került. A nő bánásmódja – az alultáplálás, a szélsőségesen mozgásszegény életmód és az időjárás káros hatásainak történő kiszolgáltatás – alkalmas volt arra, hogy az ebek pusztulását okozza.

A fekete-fehér színű kutya megkötésére használt vékony műanyag madzag 5 mm mélyen bevágott a kutya nyakába, mely seb elfertőződött. A megkötés következtében a kiterjedt és mély, idült gyulladás folyamatos, nem szűnő és jelentős fájdalommal járt az eb számára.

Hihetetlen, hogy emberek még képesek így tartani jobb sorsra érdemes állatokat

A nő által a kutyáival szemben tanúsított magatartása mindkét állat vonatkozásában különös szenvedést is okozott azon túl, hogy alkalmas volt az állatok pusztulásának előidézésére.

A kutyákat a vádlottól 2021. december 10. napján elszállították, majd nevelésbe adták, a szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően mindkét kutya egészségi állapota rendeződött.

A járási ügyészség büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében, tárgyalás mellőzésével végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt vádiratában.

Az ügyben a Jászberényi Járásbíróság fog dönteni, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, helyettes sajtószóvivő.

A mellékelt fotókat az ügyben a feljelentő hatóság készítette.

Kapcsolódó cikkek