A blogSzolnok is előadást tart a Tiszavirág Fesztivál idején

Megosztás

Az Élő blogSzolnok Anno helytörténeti sorozat négy előadása újra hallható lesz a Tiszavirág Fesztivál idején a Tisza moziban. Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője, a város épített történetét a 19. század közepétől a rendszerváltásig négy estén át meséli el újra, számos régi fotó, képeslap és térképrészlet kíséretében.

Az Élő blogSzolnok Anno sorozat januárban indult, és havi előadásain a város története régi szolnoki fotók, képeslapok és térképrészletek segítségével elevenedett meg. Az előadások után sokan jelezték, hogy más városi programok vagy információhiány miatt lemaradtak Szolnok történetének egy-egy fejezetéről. Ezért döntött úgy az előadó, hogy a Tiszavirág Fesztivál idején, időrendi sorrendben ismét megtartja az Élő blogSzolnok Anno előadásokat.

Június 18-án, kedden Szolnok első aranykora címmel a megyeszékhellyé válástól az első világháborúig tartó időszakról lesz szó. A mai Szolnokon talán tíz olyan épület van, amelyek láthatták az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot, de a kiegyezés előttről is kevés ház és szobor maradt fenn. A ma ismert régi Szolnok nagy része a megyeszékhellyé válás (1876) utáni szűk négy évtizedben épült fel, ekkor emelték többek között a városházát, a színházat és a Verseghy gimnáziumot. Szolnok első aranykorának végén már nem fából, hanem vasból és betonból készült hídon lehetett átkelni a Tiszán.

Június 19-én, szerdán Szolnok a két világháború között címmel az az időszak kerül bemutatásra, amit a román és a német hadsereg hídrobbantásai kereteznek. A két világháború közötti negyedszázadban Szolnok az ország tizedik legnagyobb városává vált, ahol megnyílt a Bábaképző, elkészült a Verseghy park és a Tisza szálló, újabb bérházak épültek, és termelni kezdett a cukorgyár és a papírgyár. Ekkor indult el a buszközlekedés is. 1944 végére azonban Szolnok egy romokban heverő, lakosságszámában megtizedelt, megszállt település lett.

Június 20-án, csütörtökön a Szocialista város születik című előadás a második világháború vége és a forradalom utáni konszolidáció közötti időszakot tekinti át. Ekkor épült az SZTK, a Ságvári Művelődési Központ, a Kossuth téri irodaház, a Magyar Rádió helyi stúdiója és a Boldog Sándor István körút sztálinbarokk része. Ebben az időszakban Szolnok ismét az ország tizedik legnagyobb városa lett, ahol újra villamost és trolit, Sztálin-szobrot, egyetemi campust terveztek, megnyílt a Hatvanas és az Állami Áruház, és saját társulatot kapott a helyi színház.

Június 21-én, pénteken az Új város született? című előadás Szolnok 900 éves jubileumával összekötött fejlesztéseket mutatja be, a hatvanas-hetvenes évek két évtizedét, amikor a ma ismert város lényegében megszületett. A város lakossága majdnem duplájára nőtt, és a tervezők úgy számoltak, hogy ez a növekedés a jövőben is folytatódik majd. Magasházak, aluljárók, új iskolák, lakótelepek, boltok, mozi, művelődési ház, sportcsarnok és szállodák szegélyezik Szolnok 1960 és 1980 közötti történelmét.

Az előadások helyszíne a Tiszavirág Fesztivál idején is a Tisza mozi E-terme lesz, ahol minden nap 18:00 órakor kezdődnek az előadások. A belépő alkalmanként 1950 forint, jegyeket a Tisza mozi honlapján illetve pénztárában lehet vásárolni.

Képek: blogSzolnok

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek