Tudjon meg többet a húgyhólyagrák tüneteiről, kezelési lehetőségeiről!

Megosztás

A húgyhólyagdaganat különféle panaszokban nyilvánulhat meg, melyek más betegségek esetében is megjelenhetnek, ilyen többek között a véres vizelet, a gyakori és fájdalmas vizelés, illetve a hátfájás is. 

A Déli Klinika Urológiai Központjában lehetőség nyílik a komplex kivizsgálásra, valamint a húgyhólyagrák megfelelő kezelésére is. Nem mindegy azonban, hogy még felületes, azaz korai stádiumú, vagy már áttétek is képződtek, éppen ezért panaszok esetén minél előbb célszerű bejelentkezni egy átfogó szakorvosi vizsgálatra. 

Hogyan történik a diagnosztizálása? 

Elsőként meghatározzák, hogy a vizelet tartalmaz-e vért, illetve fennáll-e húgyúti fertőzés, ugyanis ez is okozhatja-e a fent említett tüneteket. A vizelet citológiai vizsgálata során daganatsejteket keresnek a mintában, azonban a rák kezdeti szakaszában még nem feltétlenül mutat pozitív eredményt, így nem szabad kizárólag erre alapozni. 

Szóba jöhet a cisztoszkópos vizsgálat is, azaz a húgyhólyag és a húgycső endoszkópos feltérképezése, így fény derülhet más elváltozásokra, rendellenességekre is, például húgycsőszűkületre, prosztata betegségre, hólyagkőre.

Szükség lehet továbbá biopsziára is, ez történhet az endoszkópos vizsgálat során, egyes esetekben a mintavétellel egy időben a teljes daganatot eltávolítják, ezt a beavatkozást nevezik húgyhólyagtumor transzuretrális reszekciójának.

A képalkotó vizsgálatok szintén fontosak: amennyiben nagyobb daganatokról van szó, CT vagy MRI is szükségessé válhat, ilyenkor már a szervezet többi részén előfordulhatnak áttétek. Az elasztográfiás ultrahang vizsgálattal pontosan meghatározható a tumor helye, ezzel már a korai stádiumban lévő, egészen apró elváltozások is feltérképezhetők. 

Milyen kezelési opciók jöhetnek számításba?

A terápia természetesen függ a rák típusától, stádiumától, a páciens állapotától, a meglévő betegségeitől. A daganat stádiumait 0-tól IV-ig kategorizálják, a kezdeti fázisban még a húgyhólyag nyálkahártyája érintett, később azonban már ráterjed az izomzatára is, a legelőrehaladottabb állapotban pedig már távoli áttétek is megjelennek.

Eszerint többféle kezelési mód is szóba jöhet: sebészeti, lokális vagy szisztémás kemoterápia, sugár-, immunterápia, illetve célzott megoldások.

Szabadalmaztatott endoszkópos fénytechnológia (NBI) előnyei

A keskenysávú képalkotás technológia által feltérképezhetők a fehér fényben nem észlelhető tumorok, így ezek az elváltozások színezékek, illetve gyógyszerek alkalmazása nélkül detektálhatók és megcélozhatók. Ennek során kék és zöld fényt használnak, előbbivel a felszínes kapillárisok, utóbbival pedig a mélyebb erek deríthetők fel. Az NBI technológia előnye, hogy a daganat határai pontosabban láthatók, ez pedig segítség mind a diagnosztizálás, mind az eltávolítás során.

A Déli Klinika Urológiai Központjában a szakemberek készséggel állnak rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek