Párosodnak, majd elpusztulnak – Képeken az egyedülálló tiszavirágzás

Megosztás

A tiszavirágzás, vagyis a kérészek rajzása, egy rendkívül látványos és különleges természeti jelenség, amely Magyarországon leginkább a Tiszán figyelhető meg. Ilyenkor a tiszavirágok tömegesen jelennek meg és rövid életük során párosodnak.

A tiszavirágok Európa legnagyobb kérészei közé tartoznak, testhosszuk elérheti a 10-12 cm-t is, ami a hosszú farokszálakkal együtt akár 25-30 cm is lehet. Ezek az állatok az év nagy részében a folyó iszapjában élnek, lárva formában. Lárvaállapotuk több évet is igénybe vehet, mielőtt átalakulnának felnőtt kérészekké.

Szolnoknál is virágzik a Tisza, néhány nappal ezelőtt jelentek meg. Ahogy képeinken látszik, a látvány rengeteg érdeklődőt csábított a partra és a vízre. Sokan motorcsónakból szemlélhették meg az egyedülálló násztáncot.

A felnőtt kérészek élettartama nagyon rövid, mindössze néhány óra. Az esemény végeztével a kérészek elpusztulnak, és testük a vízbe hullik, táplálékot biztosítva más vízi élőlények számára.

A tiszavirágzás nemcsak látványos természeti jelenség, hanem fontos ökológiai szereppel is bír. A kérészek jelenléte a vízminőség indikátora, mivel csak tiszta, oxigénben gazdag vizekben képesek élni és szaporodni. A tiszavirágok védelme érdekében szükséges a folyók tisztaságának megőrzése és az élőhelyük megóvása.

Az évente bekövetkező tiszavirágzás sok természetbarátot és turistát vonz, akik megcsodálhatják ezt az egyedülálló természeti jelenséget. Az élmény nemcsak esztétikai élvezetet nyújt, hanem emlékeztet arra is, milyen fontos szerepe van a természet megőrzésének és védelmének.

Képek: Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek