Beindult az igazi tiszavirágzás Szolnoknál – videó

Megosztás

A rendkívüli látványosságot nem sokáig élvezhetjük, de egészen egyedülálló csodával szolgál. Pénteken már végképp eljött a pillanat, rengeteg kérész járta táncát a folyó felett.

Szolnoknál is virágzik a Tisza. A kérészek tegnap estére jelentek meg tömegesen a folyó középső szakaszán. A látvány százakat csábított a partra és a vízre. Sokan motorcsónakból szemlélhették meg a világon is egyedülálló násztáncot.

A rajzás általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21órah között zajlik.

Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény a Tisza kivirágzása, fontos ökológiai jelentősége is van. Számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. De a hajdani parasztgazdák is kihasználták a táplálékbőséget állataik takarmányozására. A tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára. (Forrás: Andrikovics Sándor – Thomas J. Fink – Cser Balázs – Tiszavirág monográfia; Szolnok 1992)

IDE KATTINTVA megtekinthetik a Szolnok TV videóját az idei tiszavirágzásról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek