Veszélyes gyalogátkelőhelyet alakíthatnak okoszebrává Jászberényben – csak egy szavazás kell hozzá

Megosztás

Tizennyolc halálos kimenetelű baleset történt a tavalyi évben a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken, majdnem háromszázan pedig súlyos sérüléseket szenvedtek – tudhattuk meg a rendőrségi adatokból. A Generali a Biztonságért Alapítvány felhívásában a legtöbb online voksot kapó városban az Alapítvány támogatásával innovatív gyalogosvédelmi rendszer, azaz okoszebra épülne ki még a szeptemberi iskolakezdés előtt. Jászberényi érintettséget is találunk a veszélyesebbnél veszélyesebb átkelők között.

A közlekedésbiztonsági kezdeményezés a Generali és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) együttműködése által valósul meg. Az online szavazók dönthetnek a legveszélyesebbnek ítélt, iskola közelében található zebráról, majd amelyik a legtöbb voksot kapta, azt még a nyár folyamán okossá fogják alakítani.

Baja, Komló, Békéscsaba, Miskolc, Makó, Székesfehérvár, Sopron, Berettyóújfalu, Eger, Jászberény, Esztergom, Nagykőrös, Nagyatád, Mátészalka, Szekszárd, Szombathely, Zalaegerszeg, Salgótarján és Pápa van versenyben. Fogalmazhatunk úgy, a veszélyes zebrák nem ismernek megyehatárt.

„Az okoszebra szavazás tavalyi győztese Mohács volt, ahol a Kossuth Lajos utca 95-97-nél lévő gyalogátkelőhelynél a telepítés előtt az autósok megállási hajlandósága 53%-ot mutatott, míg két héttel utána ez a szám már 62% volt, kettő hónappal később pedig elérte a 66%-ot – mely igazolja az átkelőhely „okossá” alakításának fontosságát és eredményességét” – olvasható a Generali honlapján.

Az okoszebrák egyébként attól mások a sima gyalogátkelőhelytől, hogy az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre sokkal erőteljesebben hívja fel a figyelmet.

A szavazás május 27-ig tart, Mátészalka (42%) és Salgótarján (39%) van versenyben, a Jászság fővárosának egyik veszélyes zebrája a Lehel vezér tér 15. szám előtt mindössze 1%-ot kapott eddig.

Kép: letenyemedia.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek