A szolnoki válogató után keretet hirdettek a kajakosok

Megosztás

Hüttner Csaba szövetségi kapitány keretet hirdetett a jövő heti európai pótkvalifikációs versenyre és világkupára, amelyeken 47 magyar versenyzőért szoríthatnak a szurkolók, illetve kilenc hazai indulóért a para kajak-kenu világbajnokságon.

A hazai szövetség szombati hírlevele szerint a szakember három újoncra számít majd az év első nemzetközi versenyén, mely során a meglévő 15 mellé még három olimpiai kvótát szerezhet a magyar csapat.

Női K-2 500 méteren a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettes próbálkozhat, és a két kvóta megszerzéséhez mindenképpen nyernie kell, míg a harmadik kvótáért női C-1 200 méteren Takács Kincső szállhat harcba szerdán és csütörtökön. Ezt követően péntektől vasárnapig a világkupán 26 versenyszámot rendeznek, melynek nagyobb tétje nem lesz, de kiváló felmérőnek ígérkezik, mert egy nemzet akár két egységet is indíthat valamennyi számban.

A férfiak K-1 1000 méteres számában az olimpiai bajnok Kopasz Bálint, valamint a tokiói ezüstérmes Varga Ádám is rajthoz áll. Előbbi címvédőként 500 méteren is versenyez, ugyanezen a távon párosban a Szolnokon meglepetésre diadalmaskodó Kurucz Levente, Opavszky Márk duó, valamint a tavaly – ugyancsak Szegeden – világkupát nyerő Nádas Bence, Tótka Sándor kettős képviseli a magyar színeket. A négyeseknél a világbajnoki ezüstérmes Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett mellett a Szolnokon mögöttük másodikként befutó Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kurucz Levente, Balogh Gergely összeállítású egység is bizonyíthat.

Nőknél 500 egyesben Fojt Sára és Pupp Noémi indul majd – Fojt emellett kétszázon, Pupp pedig 1000 méteren is megméreti magát -, míg párosban a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese, illetve a Nemes Réka, Dráviczki Dóra egység bizonyíthat. Az egyetlen női négyest Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese és Csikós Zsóka alkotja majd.

Kenuban Adolf Balázs a C-1 1000 mellett, Hajdu Jonatánnal 500 párosban indul, hozzá hasonlóan Fejes Dániel is ott lesz ebben a két számban, a rövidebb távon Kollár Kristóffal készül a világkupára. A hölgyeknél Takács Kincső és Horányi Dóra indul C-1 200 méteren, míg párosban az újonnan összetérdelő és a szolnoki válogatót is megnyerő Bragato Giada, Benkucs Kíra, valamint a mögöttük másodikként záró Opavszky Réka, Csorba Zsófia egység áll rajthoz. Benkucs mellett Tamás Gergő (K-1 200 méter és mix K-2 500 méter) és Kollek Bálint (K-1 5000 méter) is bemutatkozik a felnőtt mezőnyben.

A két és fél év után visszatérő, hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta és a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara nem indul Szegeden.

Kép: Sven Hoppe

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek