A piszkosnak nevezett szolnoki buszokat az egyik legsikeresebb NER-közeli cég takarítja

Megosztás

Április elején egy szolnoki Facebook-csoportban nagy felháborodás övezte egy helyi lakos által közzétett videót, amin egy borzalmasan piszkos, koszos busz belső tere látható. A szétfirkált üléstámla és eldobált energiaitalos doboz az emberi butaság következménye, de a nagy mennyiségű por sokkal inkább a rendszeres takarítás hiányát veti fel. Kiderült, a Volánbusznál az a NER-közeli cégnek végzi a szolnoki buszok belső tisztítását, amely rendszerint tarol a közbeszerzéseken, 2021-ben például egy 300 milliárdos megrendelést kaptak.

A szolnoki vasútállomás és a Kőrösi út között közlekedő 23A járatról készült felvétel valóban azt a benyomást kelti, mintha egy hónap folyamatos használat után sem takarították volna a belső részt – írtuk április elején. Az alábbi videóról van szó:

Akkori cikkünkben megkerestük a Volánbuszt, afelől érdeklődtünk, mit lehet tudni a helyi buszok takarításáról, küzdenek-e rendszerszintű problémával, vagy inkább kivételes esetként értékelhetőek a történtek.

A kommunikációs osztály részletekbe menően ismertette a Szol24-nek az általános takarítási eljárás menetét, amely a padlózat felsöpréséből, felmosásából, a szőnyegek portalanításából, a szemetes tárolók kiürítéséből és – amennyiben van -, a WC takarításából áll.

„A belső takarítás során hagyományos módszereket és eszközöket alkalmazunk a megfelelő tisztítószerekkel. A fertőtlenítések alkalmával virucid és baktericid hatású fertőtlenítőszereket használunk. Ezen kívül gépi fertőtlenítéses (ózongenerátor) és UV fertőtlenítéses módszereket is bevetünk a teljes körű higiénia érdekében. A kárpitfelületeket tisztítószerrel és kárpittisztító berendezéssel tisztítjuk. A szennyezett kárpitfelületen (oldal, tető, ülések ülő és hátlapjai) olyan tisztítószert alkalmazunk, amely a szövet belsejében található szennyező anyagokat fellazítja, az ott található baktériumokat ártalmatlanítja, de a szövetanyagot nem károsítja” – írták.

Kiemelték, hogy a Volánbusz nagy hangsúlyt fektet járműveik tisztaságára, az autóbuszok pedig tisztán, kitakarított és szemétmentes állapotban kezdik meg a napi járatukat.

Ismételt megkeresésünkre kiderült azonban, hogy egy külsős cégnek, a B+N Referencia Zrt.-nek van kiszervezve a buszok belső takarítása. Első ránézésre nincs ebben semmi meglepő, egy kis utánajárással azonban könnyen kideríthető, milyen „páratlanul” eredményes vállalkozásról van szó.

A 24.hu cikke úgy fogalmaz, a B+N sikere „még NER-körökben is szédítőnek számít.” A cég leginkább épületek takarításával és karbantartásával foglalkozik, három évvel ezelőtt potom 300 milliárd forintos gigamegrendelést kaptak: a közbeszerzés arra vonatkozott, hogy az ország 107 kórházában, közel 400 telephelyen „teljes körű napi-, időszakos-, nagy- és eseti takarítási, fertőtlenítési szolgáltatásokat” nyújtanak.

Ha mindez nem lenne elég, a kórházi takarítók kényszerhelyzetbe kerültek, aki tehát nem szerződött át a hozzájuk, annak elvették a lehetőségét, hogy továbbra is ott dolgozzon. Szintén a 24.hu forrása fogalmazott úgy, hogy az alkalmazottakra ráerőltették a felmondást, hogy aztán idén januárban átvegye őket a külsős cég. Nemcsak a kórházak takarítását, de az üzemeltetését is ők végzik.

A vállalkozást 1998-ban alapították, hosszú ideig egy galgahévízi család birtokolta, majd 2009-ben jött a változás, megjelent a tulajdonosok között Kis-Szölgyémi Ferenc, aki Simicska Lajos üzleti körével közösen vitte a vállalatot. Simicska és a miniszterelnök összetűzése után Kis-Szölgyémi maradt, a B+N-t azonban nem érintették a G-nap hatásai.

Az „állam kedvenc takarítócégének” nevezett B+N Referencia kimagaslik a közbeszerzéseken, tíz év alatt több, mint 150 alkalommal kaptak megbízásokat, ami azt jelenti, a szóban forgó idő alatt 600 milliárd forint feletti értékben érkeztek hozzájuk az állami megrendelések.

A vállalkozást természetesen megkerestük kérdéseinkkel, ami továbbra is a buszok tisztaságára vonatkozott, de válasz eddig nem érkezett. Amennyiben ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

Kép: Szolnokon Beszélik/Kiss István Zoltán (pillanatkép)

Infogram: Forbes

Kapcsolódó cikkek