Szolnok megyében páratlan gyorsasággal terjed a madárinfluenza

Megosztás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adataiból derült ki, hogy három megye (Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok) több, mint ötven településén jelöltek ki védő- vagy megfigyelési körzeteket az egyre jobban terjedő madárinfluenza miatt.

A szakértők nem tartották elképzelhetőnek, de megtörtént: nemcsak a szárnyasok szervezetében, de már a nyers tejben is megjelent a vírus, ahogy az is meglepte őket, hogy tehenek és kecskék egyaránt megfertőződtek.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik vezetőjének nyilatkozatából ráadásul az derült ki, akár emberre is veszélyes lehet a vírus, egy texasi tejgazdaság dolgozója legalábbis biztos, hogy megbetegedett egy fertőzött tehén által. Hozzá kell tenni, Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának adjunktusa úgy véli, pánikra egyáltalán nincs ok.

Hazánkban jelenleg Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kellett védő- vagy megfigyelési körzetet létrehozni a madárinfluenza miatt. A Pénzcentrum alábbi grafikonján összesítette a településeket:

Szintén a Pénzcentrum szólaltatta meg Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztőjét. „Bár a madárinfluenza egyedi esetekben, az egyes telepek szintjén jelentős károkat és kiesést okoz, a baromfiágazat egészében egyelőre megnyugtató a helyzet és biztosított a kínálat is. Éppen ezért nem valószínű, hogy ez emelné a baromfi fogyasztói árát, esetleg nagyon kis mértékben.”

Kép: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Kapcsolódó cikkek