A legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a munkavállalói aktivitás

Megosztás

A Profession.hu adatai szerint az első negyedévben szinte minden megyében csökkent a betöltésre váró állások száma, ráadásul négy kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban.

Az országos átlagot tekintve a HR, munkaügy területén 26,3 százalékkal, a gyártás, termelésnél 19,6, míg a fizikai, segéd és betanított munka esetében 18,3 százalékkal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg az egy évvel korábbihoz képest, ez szintén a Profession.hu által derült ki.

Kiemelték, hogy az aktivált hirdetések száma a legnagyobb mértékben Hajdú-Bihar megyében nőtt, amelyhez elsősorban a vendéglátás, a szállítás, beszerzés, logisztika járult hozzá. Tolnában az építőipar, az ingatlan, a szakmunka és a mérnök szakmákhoz kerestek a leginkább munkaerőt az előző év azonos időszakához képest, míg Szabolcsban a vendéglátás, hotel, idegenforgalom, a pénzügy és könyvelés iránti érdeklődés emelkedett elsősorban.

Budapesten a legtöbb szakmában csökkent az álláshirdetések száma: 30,3 százalékkal a HR, munkaügy, 23,2 százalékkal a bank, biztosítás, bróker és 19,6 százalékkal a mérnök kategóriákban.

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója szerint az állásportálon a regisztrált felhasználók száma 2024 első negyede alatt az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal, a feltöltött önéletrajzok száma 10 százalékkal nőtt.  Az álláskeresők ebben az időszakban kevesebb lehetőség közül választhattak ugyan, de a beszűkült keretek között többet pályáztak.

A legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya megyékben nőtt a munkavállalói aktivitás egy év alatt, csökkenést tapasztaltak viszont Nógrád és Bács-Kiskun tekintetében.

Kép: trendfm.hu

Kapcsolódó cikkek