Elhunyt O. J. Simpson

Megosztás

A kilencvenes években hosszú évekig uralta a bűnügyi rovatokat, hogy vajon valóban ő tette el láb alól volt feleségét és annak szeretőjét, vagy sem. A rendkívül sokáig elhúzódó ügyben felmentették, aztán sok évvel később mégis bűnösnek mondták ki. 76 évet élt.

Hetvenhat éves korában elhunyt O. J. Simpson.

Az X-en megjelent közleményben a családja azt írta: „Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rákbetegséggel vívott harcát. Gyermekei és unokái vették körül.” Az egykori NFL-játékost februárban prosztatarákkal diagnosztizálták, azóta pedig kemoterápiával kezelték. Akkor a hírek arról is szóltak, hogy Simpson hospice-kezelésre is szorul, de ezt ő maga cáfolta meg egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Simpsont 2008-ban elítélték egy rablótámadás miatt, majd 2017-ben feltételes szabadlábra helyezték, 2021 decemberében pedig végleg szabadlábra került. Az eset pont 13 évvel azután történt, hogy Simpsont felmentették abban az ügyben, amelyben azzal vádolták, hogy meggyilkolta volt feleségét, Nicole Brownt és a nő szeretőjét, Ron Goldmant. Egy későbbi polgári peres eljárásban azonban felelősnek mondták ki a halálesetekért, és 33,5 millió dollár kártérítést kellett fizetnie az áldozatok családjainak.

O. J. Simpson az amerikai futball hőséből lett gyilkossággal vádolt botrányhős, aki egész Amerikát lázba hozta, és szenvedélyes nyilvános vitát gerjesztett etnikai kérdésekről, vagyoni egyenlőtlenségekről és az igazságszolgáltatás működéséről – írja a Los Angeles Times.

Simpson egyetemi és profi futballistaként rekordokat döntött, majd sportriporterként, film- és televíziós színészként, valamint vállalati szóvivőként – leginkább a Hertz autókölcsönző cég szóvivőjeként – növelte hírnevét és vagyonát. Mindez 1994. június 12-én változott meg, amikor Simpson volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és barátját, Ron Goldmant brutálisan halálra késelték az előbbi Los Angeles-i háza előtt. A rendőrség napokon belül bejelentette, hogy a gyilkosságok miatt letartóztatja az egykori futballsztárt.

Öt nappal a gyilkosságok után 95 millió amerikai nézte végig, ahogy Simpson fehér Ford Broncója mintegy két órán át menekült a rendőrök elöl, miközben a hátsó ülésen Simpso egy kézifegyverrel fenyegetőzött, hogy megöli magát. Végül megadta magát a rendőrségnek, és bíróság elé állt a gyilkosságok miatt. 1995 októberében felmentették a bírósági tárgyaláson, amelyet naponta közvetített a televízió, és amely nemzetközi szenzációvá vált – írja az ABC.

(via Hvg és 444.hu, kép: Velvet)

Kapcsolódó cikkek